StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

FILM TJEDNA Aquaman

Piše Gabrijela Bijelić
Foto: Ilustracija
21. prosinca 2018. - 13:42
On je kralj Arthur, a njegov je Camelot Atlantida, podmorski klaster kraljevstava koji je na rubu rata s ljudima s površine. Junaku je ime Aquaman, napola je čovjek, napola božanstvo i ima manje-više poznat zadatak – spašavanje mora i kopna od uništenja koje zaziva njegov ratoborni 'morski' polubrat Orm (eterični Patrick Wilson).

Ulogu Aquamana, još jednog lika DC Comicsa koji je dobio priliku za samostalno dokazivanje, s mnogo je žara prihvatio Jason Momoa. Kršni Havajac, proslavljen po ulozi gorštaka Khala Draga iz 'Igre prijestolja' u novom akcijskom spektaklu roni brže od torpeda, priča pod valovima i lovi mitski trozub kako bi preuzeo prijestolje o kojem dotad nije ni razmišljao.

Ekranizacija stripovskog spektakla povjerena je Malezijcu Jamesu Wanu, redatelju sedmog nastavka 'Brzih i žestokih' koji je prije tri godine pomeo box office. Sličan trijumf smiješi se i 'Aquamanu', čija je premijera lukavo tempirana u predbožićno vrijeme koje ove sezone oskudijeva superherojima. I prije početka distribucije u SAD-u 20. prosinca, film je već na osti nabo više od 260 milijuna dolara.

A riječ je o vizualno doista fascinantnom uratku, umnogome nalik podmorskom 'Avataru' (bez naglašene ekološke poruke), s mnoštvom začudnih bića i vegetacije za koju poželite da su stvarni. Sa zapletom stvari stoje mnogo lošije, a originalnost u morskim dubinama diše na škrge.

'Aquamanu' je najveći balast što poput golemog štapnog miskera melje sve sastojke ranijih megahitov. Ima tu natruha Zvjezdanih ratova, G.O.T., nategnutih doskočica iz drugih superjunačkih epova...

Među glavnim akterima Momoa strši kao Titan koji na leđima nosi združeni teret nadzemlja i podmorja. I nije mu teško jer je filmski 'Vodenčovjek' rola kao skrojena za njega. Amber Heard pristojna je kao slobodoumna princeza-čarobnica Mera koja, osim što razgrće valove, promovira girl power koju je DC Comics preklani začeo s 'Wonder Woman'.

Veteran William Defoe dolazi u polusamurajskom obličju Aquamanova mentora, a oskarovka Nicole Kidman, dobno poprilično retuširana, superjunakova je mati, morska kraljice Atlanne.

U minuse filma treba pripisati i nezgrapnu epizodu s Black Mantom, DC-ovim zlikovcem, podvodnim piratom. Umjesto Aquamanove nemeze, taj muholiki osvetnik djeluje poput lakrdijaša i nepotrebno oduljuje radnju koja bi bez njega bila kompaktnija.

Čak i po cijenu da publika ne vidi Aquamana kako jednom rukom iz dubina podiže rusku nuklearnu podmornicu.



 
25. travanj 2024 00:15