StoryEditorOCM
ZabavaFESTIVAL RAZNOVRSNIH OKUSA, MIRISA I BOJA

Uspješno završen pet dubrovački Good Food Festival

Piše PSD.
22. listopada 2018. - 15:47
Peti Good Food Festival Dubrovnik zaključen je programom posljednjega dana, u nedjelju 21. listopada. Festivalska završnica uključivala je rekordnu Dubrovačku trpezu, radionicu pripreme koktela koju je održao Frano Stjepović iz Cocktail Academy Dubrovnik, dok su Jadranka Ničetić i Lucija Tomašić održale radionicu "Topli marcipan, kolač Držićevog doba". Također, održana je radionica pripreme paradižota u Udruzi Deša, a Moja kuhaona d.o.o. bila je zadužena za prezentaciju i kušanje jela s bundevom. Posljednje festivalsko događanje bio je "Street food and beer" u Dubrovačkoj pivovari uz najbolje dubrovačko pivo, street food restorana Porat i bend Valetudo.

Vrijedi ponoviti kako je na tradicionalnoj Dubrovačkoj trpezi prikupljen rekordan iznos od 77 330 kuna što je 12 000 kuna više nego prošle godine. Sav prihod ide Udruzi za Down sindrom Dubrovačko - neretvanske županije i Udruzi za osobe s intelektualnim teškoćama „Rina Mašera“. Na trpezi dugoj čak 200 metara predstavilo se sedamdesetak izlagača koji su atraktivnom prezentacijom svojim jela privukli veliki broj posjetitelja, kako domaćih, tako i inozemnih.

Radionica pripreme koktela u organizaciji Cocktail Academy Dubrovnik bila je novost u ovogodišnjem programu. Voditelj radionice Frano Stjepović, voditelj HUB-a, svojom spretnošću približio je okupljenima kako se pripremanju različite barske mješavine. Ugođaj najboljeg koktel bara svi koji su bili na radionici mogu napraviti u svome domu - uz primjenu znanja stečenih na ovoj radionici i uz malo vježbe. Posljednju festivalsku radionicu''Topli marcipan, kolač Držićevog doba'' održale su Jadranka Ničetić i Lucija Tomašić. I ove su godine oživjele dio dubrovačke kulinarske prošlosti koja može biti inspiracija ugostiteljima u Gradu i danas. Jadranka Ničetić govorila je o zanimljivoj povijesti ovoga kolača koji su prema legendi Mleci donijeli u Dubrovnik kao znak zahvalnosti u čast slobodne trgovine. Kolač je to koji spominje i slavni dubrovački pisac Marin Držić, a Lucija Tomašić pokazala je kako se jednostavno kolač priprema. Festiva, Ova ‘fetiva’ dubrovačka slastica od sad se još češće može naći na trpezama dubrovačkih domova, ali i pastićerija i restorana.

Humanitarna udruga Deša svoju zadnju radionicu pripreme tradicionalnih slastica posvetila je paradižotu. Omiljena slastica koja se može napraviti od sastojaka koji se uvijek mogu naći u kuhinji, kad se iznenada najave gosti ili netko od ukućana zaželi nešto slatko, privukla je mnoge Dubrovčane koji se vole osladiti. A paradižot je k tome slatko koje je brzo i jednostavno! Moja kuhaona d.o.o. svoju završnu radionicu na Good Food Festivalu posvetila je jelima od bundeve. Gusta juha od bundeve i suhih vrganja, njoke od bundeve poslužene u umaku od maslaca i kadulje, sočni i aromatični bundevasti tiramisu bila su neka od jela koja su okupljeni imali priliku naučiti pripremati, a i degustirati!

"Street Food & Beer" u Dubrovačkoj pivovari označio je kraj petog Good Food Festivala Dubrovnik. Nije bilo boljeg mjesta za ovo događanje od Dubrovačke pivovare koja je među Dubrovčanima prepoznata kao odlično mjesto za druženje i opuštanje. Dubrovačka pivovara i restoran Porat u okviru Good Food Festivala predstavili su svoju verziju ulične hrane i dokazali kako street food više nije sinonim za nezdravu i masnu hranu već da se radi o kvalitetnoj i zanimljivoj hrani koja uključuje inovativan način pripreme tradicionalnih jela. Uz nezaobilazno craft pivo te uz glazbu popularnog dubrovačkog benda Valetudo, ovo je bila večer opuštanja prije početka radnog tjedna. Odlična atmosfera za kraj Good Food Festivala Dubrovnik 2018. potvrdila je i ovogodišnji uspjeh festivala koji je od svojih početaka odmah postao omiljen među Dubrovčanima, a svake godine privlači sve veći broj inozemnih gostiju. Već se s nestrpljenjem očekuje festivalski program za dogodine!
18. travanj 2024 23:27