StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

FILM TJEDNA Predator: Evolucija

21. rujna 2018. - 17:59
Ljude su lani masakrirali Alieni, a na početku ove filmske jeseni postali su plijen grabežljivih Predatora. Izvanzemaljci oštrih kandži i sjekutića jednom su se i međusobno zakrvili u posebnom filmu s posvetom.

I dok su Alieni s godinama stekli status kultnih čudovišta, Predatori su ostali u sjeni. Vjerojatno zasluženo, jer s vremenskim odmakom nisu previše evoluirali, ni izgledom ni značajem u suvremenoj kinematografiji. Danas sredovječna publika sjeća se početaka franšize iz 1987. kad je prema predlošku Shanea Blacka (scenarist 'Smrtonosnog oružja') snimljen prvijenac sa snagatorom Arnoldom Schwarzeneggerom kao glavnim adutom.

Uslijedila su dva osrednja sequela i zatišje koje je prekinuo Black, preuzevši režiju ovosezonskog ZF spektakla 'Predator: Evolucija' , s nadom u veliki revival serijala o krvožednim došljacima iz svemira.

Nadu će teško ostvariti jer je novi Predator sadržajno šupljikavo i nimalo zastrašujuće ostvarenje koje na momente klizi prema trashu. Umjesto napetosti kod gledatelja, izaziva povremeni o smijeh, ponajviše zahvaljujući pojavi zemaljskih 'obrambenih snaga'. Protiv nikad opasnijih Predatora ustaje, naime, 'autobus luđaka' , PTPS-evaca iz aktualnih američkih ratova predvođenih snajperistom Quinnom McKennaom (Boyd Holbrook).

McKenna je među njima jedini donekle uravnotežen unatoč bliskom susretu s oborenom predatorskom letjelicom, zbog čega postaje smetnja establishmentu. Dream timu branitelja Zemlje ne može se osporiti duhovitost kojoj odmaže lik znanstvenice Casey Bracket (Olivia Munn).

Umjesto da im istražuje genom, stručnjakinja za evoluciju naoružana trčkara za Predatorima kao da su pokretne mete. Tu je i Mc Kennain hiperinteligentni sin Rory, dječak od posebnog interesa za nezvane goste iz galaksije koji ostaje nedorečen, što nikako nije krivica darovitog malca Jacoba Tremblaya iz 'Sobe'.

No, odmah treba reći da je ljudska 'komponenta' jača strana Blackova povratničkog uratka. Glavne zvijezde, Predatori, zastarjele su jednodimenzionalne grdosije u međusobnom sukobu koji je tek usput spomenut, a mogao je biti glavno pogonsko gorivo. Predatorsko vrludanje upotpunjuju i intergalaktički psi tragači (!) upitne vjernosti i razloga postojanja.

U planu je bilo da 'Predator:Evolucija' postane prvi film iz obnovljene trilogije. S mizernom zaradom i recenzijama, i drugi bi nastavak filmskog serijala bio ravan čudu.
19. travanj 2024 00:38