StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

FILM TJEDNA Meg: Predator iz dubina

1. rujna 2018. - 18:06

Otkad su davne 1975. u kinima zaigrale 'Ralje', jedan od prvih hitova današnjeg redateljskog maga Stevena Spielberga, rijetko koje ljeto prolazi bez zastrašivanja kino publike morskim psima.

Napretkom tehnologije je, istina, sve teže kupače natjerati da izbjegavaju more zbog straha od filmskih predatora, no bijele psine i dalje imaju određenu karizmu. A s njima i ljudi koji im se suprotstave jer odbijaju postati dio mesnog jelovnika.

Gledatelji su tako nedavno bodrili heroinu (Blake Lively) koja je na samotnoj hridi sama savladala neman, a ove im je godine kao heroj ponuđen snagator John Statham. Britanski akcijski junak skromnih glumačkih mogućnosti utjelovljuje ronioca Jonasa Taylora, neku vrstu dubinskog HGSS-ovca koji se nakon neuspješne spasilačke misije povlači u osamu i na jedvite jade ponovno aktivira kad osoblju istraživačke platforme zaprijeti pogibelj.

A pogibelj dolazi u obliku 20 i nešto metara duge morske psine, živog fosila znanstvenog naziva megalodon. Opasni div kroz termalni portal (?!) iz ponora dubljeg od Marijanske brazde izranja u ocean i započinje svoj smrtonosni pohod. Film 'The Meg: Opasnost iz dubina' režirao je Jon Turtletaub prema ZF romanu Stevena Altena, no priča o megalodonu ima malo zajedničkog sa žanrom znanstvene fantastike.

Znanost je i ovdje, kao i u stvarnosti, podređena akciji, pa čak i ozbiljni znanstvenici kakva bi trebala biti Taylorova simpatija, Kineskinja Suyin ( Li Bingbing) više vremena provode u kabini brzotonuuće mini podmornice negoli u laboratoriju. U Turtletaubovu filmu mnogo detalja otkriva namjeru producenata da eventualne manjkove s američkog tržišta nadoknade zaradom na kineskom.

Osim nacionalnosti glavne junakinje i njezine slatke kćerkice, u posljednjoj trećini 'The Mega' smjenjuju se kadrovi prenapučene plaže u kineskom ljetovalištu Sanya (sjeća li se još tko da je to grad prijatelj Dubrovnika?).

Tisuće kupača u moru punom kolutova, luftića i plutajućih platformi impresivan su prizor, posebice sniman odozdo, iz persepektive morskog grabežljivca, no efekt jeze izostaje jer psina uglavnom podranja kroz mnoštvo. Megalodon je, ukratko, malo čime opravdao svoje zastrašujuće dimenzije, a nisu se baš isprsile ni njegove prirodne žrtve –ljudi.

Krajnji domet Stathamova lika je žongliranje ispred razjapljenih ralja nemani, a i druge su uloge tek skice za neuspjele portrete. U vjetar je bačen i obećavajući motiv tajkuna Morrisa (Rainn Wilson) koji iz koristoljublja financira istraživačku ekspediciju ispod Marijanske brazde. Financijera na kraju, pogađate, proždere čudovište na koje je naručio helikopterski napad.

Uz ovako grogiranog megalodona, Spielbergov psić iz originalnih Ralja uistinu djeluje kolosalno.

25. travanj 2024 03:53