StoryEditorOCM
ZabavaMOSKAR RAZGOVOR

HELENA HABULIN Dubrovačka astrologinja o izazovima 'čitanja' zvijezda

Piše Tea Stjepović
15. kolovoza 2018. - 13:05

Dubrovkinja Helena Habulin otvorila nam je dušu, i naravno, pogledala u zvijezde.


Helena, koji je Vaš horoskopski znak i podznak, koliko oni utječu na Vas?
Dijete sam Boškovićeve i Prijekog rođena pred solsticij, za vrijeme umalo pune Lune u Blizancima. Poznato je da je više poroda u fazi punog Mjeseca pa eto i ja spadam u tu većinu koja se nosi sa nekom podvojenošću koju treba upoznati i ujediniti, a ne se osjećati razapetim ili u raskoraku sa sobom ili životom. Kad ste Strijelac sa Mjesecom u Blizancima podvojenost je između “tamo” i “ovdje”, i između traženja istine, širenja vidika, učenja (i kentaurskog filozofiranja) i onoga što hrani dušu (Blizanačke primjene, prenošenja, interpretacije znanja. 2002. je trebalo odlučiti: avanture daljina ili emocionalna udobnost poznatog. Nepoznato je bilo jače i teška srca odoh iz Grada. Strijelac je vukao svoje na duže vrijeme, ali duša, naglasak i “moji ljudi” - nisu maknuli od dole.
Srećom podznak je Bik pa sam u stanju dovoljno ostati na jednom mjestu da poradim i na njegovim prohtjevima (Venerinoj direktivi “mir, dobro, priroda, ljubav, ljepota”). Ta moja vanjska osobnost, zovimo je Ferdinand (znate onog bika iz crtića) zna pogledati ove glavne djelove mene kao “ja bi mirisao cvijeće u miru, kad će ta stabilnost?” Onda ga ovo dvoje ispreskaču teorijama o slobodi i relativnosti pojma sigurnosti (i svega). Na tri jezika. Ali kako ovaj sporo čuje, tako zadrži i njih tamo gdje je lijepo. Pa se ne živi isključivo u glavi i s jednom nogom u vratima. Pitam se bili davno iskočila iz kože da nisam kroz astrologiju dobila jasni uvid u taj trialog. Još je taj moj trojac daleko od problematičnog! A s upoznavanjem ta tri osnovna dijela slagalice u sebi tek ste zagrebali površinu! Ako netko želi vidjeti kako se iscrpnije tumači splet energija natalne karte naći će primjer u astro-biografiji na mom web-u arielastrology.net

Kad ste shvatili da se u životu želite baviti zvijezdama?
Otprilike kad sam i shvatila da me nista drugo toliko ne zanima. Tj. da su nam izbori postali vrlo limitirani jer eto bila je 91. u Dubrovniku. Uzbune, granate, neizvjesnost.. malo sto drugo mi je preostalo osim gledanja u zvijezde i dubljeg proučavanja knjiga koje su stalno bile u rukama još od osnovne. Godinu kasnije sam hrabro napravila prvu formalnu analizu i to je bilo to.. nije bilo nazad. Pisanje tjednih kolumni i radijska gostovanja su krenuli 96.g, a modernija vremena su donijela pružanje usluga na eventima, cruisevima, kongresima..

Što osoba mora znati ili imati u sebi da postane astrolog?
Opsjednutost? I to pitanjima na koje ćeš odgovore naći isključivo pogledom unutra i shvaćanjem prirodnih zakona. Imate astrologa Ima ih hobista oportunista, onih koji zabriju na moć umjesto na razvoj i onih kojima se to jednostavno dogodi.
Želja da upoznas sebe/druge/svijet mora biti dovoljno jaka da savladaš teži dio - hrpu matematike, astronomije, povijesti, ljudsku prirodu. Za toliku želju mislim da baš moraš voljeti ljude. Čak i ako ima bitne kvalitete (životno iskustvo, altruizam i shvaćanje da se uči sve dok se diše), ali je po temperamentu melankolik/pesimista/introvert - sporije će napredovati od onog kojem su ljudi fascinantniji od teorija. O astrologovom pristupu ovisi najvažnije - uspostavljanje povjerenja nužnog da se opušteno postave prava iskrena pitanja. Koja nekad imaju veći značaj od odgovora. Dobro pamćenje i manjak predrasuda jako dobro dođu. I prije svega diskrecija i pojam o etici zvanja. Osobno se držim one “ako imaš sposobnost da pomogneš onda imaš dužnost i odgovornost pomoći”. Osim u slučajevima kada netko nabasa sa zatvorenim umom (po unaprijed zamišljene odgovore koje bi da ja ponovim). Tu se oslobađam dužnosti.


Živite u Zagrebu, nedostaje li Vam Dubrovnik?
Zagreb je lijepa stara dama gdje možeš uživati u gledanju svog posla i živjeti cijele godine, ali Dubrovnik je topli kamen i najmirisnija minijaturna bajka na svijetu. Evo ovo je prvo ljeto da me nema u Gradu na bar nekoliko tjedana.. vjerojatno će mi zima biti puno teža bez tog sunca u kostima. Nedostaje li mi? Padnem u očaj kad vidim neki video na mreži, ali od nostalgije nema sreće pa ne razmišljam na taj način. Pomogne što se družim pretežno sa Dubrovkinjama zapelim u Zagrebu, tu mi studiraju i dva (od tri) nećaka, a i ostatak familije i prijatelji znaju doskitati do Zagreba hvala nebu.

Koja sjećanja Vas vežu za Grad?
Sv. Jakov zimi, ljeti, u ponoća i podne. Miris Lokruma u rujnu. Zalazak sunca u Komolcu. Stepenice unutar zidina (najdraži ekstremni sport i fitness istovremeno). Zvona. Čiope. Skitnje moje judaške obitelji uzduž i poprijeko po široj okolici. Boje bure. Ma svasta.. dovoljno je reći da mi podsvijest radnju snova još uvijek smješta tamo iako me već dugo nema. I neka, ne žalim se uopće.

Jeste li sebi napravili natalnu kartu, sadrži li ona i neke buduće događaje?
Više od natalne karte: od dvanaeste godine sam pisala dnevnik te sam na tome mogla proučiti svoj osobni kozmički ritam i progresije. Tako puno nagađanja i promašaja najbolja je škola razlučivanja bitnog od nebitnog u prognoziranju. Budućnost koju sam predviđala u dvadesetima (i izgledala je zabrinjavajuće), odigravala se u tridesetim ili četrdesetim bez greške u terminu ali daleko prirodnije od zabrinjavajućeg. Isto toliko je bilo nepredviđenog - posljedica mojih izbora koje su nadmašile sva očekivanja! Činjenica je da što više znaš u bilo kojoj metodi pronicanja, to se više pitaš o sebi. Manje predviđaš i svjesnije živis. Znanja koja “vire”u budućnost su uvijek plašila. Ali kad zavirite - spremniji ste, imate više razumijevanja, znate koliko će kriza ili uspon trajati. Po meni je dobro znati termine ključnih životnih promjena.. sve dok razumijete da ono što dolazi ima veze sa vlastitim stavom i djelovanjem. Tendencija ljudskih bića da svoju moć kreacije prepuštaju nečemu ili nekome izvan sebe je zabrinjavajuća. Malo dobro ciljanog znanja daje ogromnu prednost: kad vas astrolog uputi u vaš kozmički bioritam dogodi se bitan pomak: naučite poštivati težu stranu života i potpunije živjeti onu vedriju. Prestanete očekivati da se nešto ostvari baš onako kako vi želite, ne gubite energiju na forsiranje života nego si dozvolite stav otvorene pozitivnosti. Koji potakne Život da vas ugodno iznenadi.

U kojim su horoskopskim znakovima rođeni Vaši najmiliji? Kako se s njima astrološki slažete?
Haha.. oko mene je pravi zvjerinjak. Mogla bi vam danima pričati kako me oduševljava ili izludjuje (ili oboje istovremeno) izvedba određenog planeta u znaku ili polju kod člana obitelji, prijateljice, partnera, ali.. to bi bilo astro jezikom i slabo razumljivo čitateljima. Kad znate znak rođenja znate tek jednu notu simfonije. Kad upoznate ostale note (svoje i tuđe) onda imate punu sliku: dovoljno informacija i razumijevanja za kvalitetnije i trajnije odnose. Koji nam trebaju. Isplati se ljude gledati kao jedinstveni svemir u malom i potruditi se u usklađivanju. Naravno, svi smo mi ljudi.. ako me naljute dovoljno da zaboravim svu mudrost vratim se na osnove: napasti ću Ovce da su mahnite, Vodenjake tjeram da priznaju da su alieni, Ribama dokazujem da nisu u ovoj dimenziji, Blizancima sugeriram da poslože svoje osobnosti u redove, Lava bi u kavez itd. Moji najmiliji nikako da shvate da to što se smijem dok im govorim istinu ne pobija tu (ljutu) istinu. (smijeh)

Dugo ste u astrologiji, pisali ste kolumne, gostovali u više radijskih emisija, a bili ste i izvođač emisije Astro Party na Radio Libertasu. Kakva su iskustva iz tog vremena?
Predivna. Ekipa na Radio Dubrovniku devedesetih mi je pomogla da razbijem tremu za tumačenja ”na licu mjesta” koja su me spojila sa divnim ljudima. Radio Libertas je bio fantastičan projekt. I isto takav team koji je po propasti biznisa još mjesecima radio za solidarnost i užitak u poslu. Kroz kreiranje te emisije o svemu alternativnom istražila sam teme koje su mi još bile nepoznanica, i još bitnije - usavršila sam unutrašnji radar za one koji se bave ozbiljnim stvarima sa površnim razumijevanjem ili velikim new age egom koji se hrani ljudskim slabostima.

Bili ste i prvi ploveći astrolog u povijesti cruisera?
Dok sam kao teen čitala o vlastitom položaju Marsa (karakterističan za duhovnjake, mornare i umjetnike) okrenula bi očima jer plan je bio letjeti, ne ploviti. Kad sam s trideset tri počela raditi na katamaranu prema Italiji i bila upisana kao dio posade, puno ozbiljnije sam sagledala taj dio sebe. Presložila sam ga malo bolje i - ponovno završila na moru kad sam uspjela Carnival-u progurati ideju o astrološkoj usluzi tijekom đira po Karibima. Prvih mjeseci mi je, u kaosu nacija, egzotičnih luka i brodske ograničenosti (a neorganiziranosti) satisfakcija bila gledati nevjericu posade i oduševljenje gostiju kad ugledaju “astrolog” na mojoj pločici s imenom. Fantastično iskustvo sve skupa. Ponovila bi ga. Ali samo na našem malom posebnom moru. Na kojem malo kaskamo sa dobrim idejama kao što je turizam sa sadržajem joge, astrologije i ostalih zanimljivih metoda samopoboljšanja.

Ima li istine u astrološkom 'poklapanju' znakova u ljubavi? Koje su najbolje kombinacije?
Ima. Osim što anđeli astrologije zaplaču svaki put kad svodimo tako bogatu priču na samo znak rodjenja. Usporedbom znaka dobijate uvid u pitanje postoji li uzajamno poštivanje i podržavanje životnog puta i razvoja, tj. možete li uz nekoga biti ono što jeste i dozvoliti i razvoj druge strane. Mjesec je daleko najvažniji. Poznavanje znaka u kojem je Mjesec pokazati ce vam osnovne potrebe druge strane. Upoznate što voljene čini sigurnim i zadovoljnim, a kako im ubijate dušu. Bitna stavka je da ne zapostavite ni vlastite potrebe i da ih znate pravovremeno izraziti. Podznak je jako bitan.. idealna nadopuna vam je znak suprotan od podznaka. Osim ako tamo imate “nešto” što treba istjerati na čistinu. Dok to ne znate odnosi su vam misterija ili agonija. Dok se ne izborite sa sobom.
Mnogi ne razmišljaju ni o sebi ni o odnosima na takav način. Ni recimo na ovaj: ono što je za nas “najbolje” u tom trenutku - to nam pokaže život. Vrlo jednostavno a vrlo primjenjivo u praksi: upoznali ste nekoga, reagirali ste burno. Pod uvjetom da je osoba tipičan predstavnik/ica svog znaka (rijetkost doduše) lako ćete shvatiti koji dio vas je dosao na red za razvoj ogledanjem u tuđim očima. Zagledate se u Djevicu kad je vrijeme da se organizirate, u Raka kad je vrijeme za gnijezdo, u Ovna kad je vrijeme da naučite zdravu sebičnost, Strijelac iskrsne da proširite vidike (ali to morate napraviti brzo prije nego nastavi put), Jarac će vam biti napet kad je vrijeme da izgradite vlastiti autoritet, Vaga kad gubite ravnotežu.. Ako vam se ponavljaju privlačnosti ili neuspjesi sa istim znakom zodijaka - nisu bitni oni, nego to što VI ne živite taj princip kako bi mogli, pa tražite poticaj izvana. Uz to, svatko ima svoju predodžbu “najboljeg” a ljudi slabo definiraju i rade update što je to što žele. Vještina temeljitog uspoređivanja se zove sinastrija i otkriva sve potencijale razmjene energije između osoba. Promatra se i karta početka odnosa (bitno je jeste li nekoga upoznali za vrijeme pomrčine, retrogradne Venere ili kada je Jupiter bio na vasem Mjesecu). Kompozit horoskop je shema srednjih vrijednosti natalne karte vas i njih koja pokazuje potencijal odnosa kada si izađete “na pola puta”, i koja može dati izlaz kada odnos zapne u gubitku smisla (što je nažalost prečesta pojava u prebrzom življenju).

Astrologe često nazivaju šarlatanima kojima ne treba vjerovati? Vrijeđa li Vas to?
Ni najmanje. Šarlatana ima u bilo kojoj profesiji. Oni koji prate takve - nedolaze kod mene. Oni koji upoznaju astrologiju uz moju pomoć – znaju.

Možete li predvidjeti budućnost Dubrovnika gledajući u zvijezde? Hoćemo li još dugo ostati top turistička destinacija?
Mogu. Ali nisam. Tako zahtjevnih stvari se primam odgovorno - ništa odgovor bez uloženog vremena i truda. Ali obzirom da me inspirira projekt koji ciljam smjestiti što bliže Gradu, kad dođe vrijeme sigurno ću se potruditi u smjeru proučavanja njegove povijesti (i trešnji i uspona) za predviđanje njegove budućnosti. U osobnoj i globalnoj astrologiji jedina je istina proaktivni pristup - mi smo barem ko-kreatori ako ne i potpuni kreatori svoje sudbine, a kolektiv/grad čine ljudi. Dakle, kolektivna budućnosti ovisi o vibri ljudi. Kako se pojedinci budu budili tako će i budućnost biti svjetlija. Dobra vijest je da upravo živimo trenutak koji započinje potrebni pomak svijesti tamo gdje se stvari (i ljudi) presporo mijenjaju. Zadovoljstvo mi je posvjedočiti da baš tu na jugu ima fenomenalnih ljudi - osviještenih naprednih profesionalaca zaljubljenih u ono što rade, s kojima se nadam udružiti snage u spomenutom projektu. Ideja je osmisliti komad raja gdje će biti moguće naučiti ono što nažalost ljudi nauče tek u nevolji: kako prepoznati svoju vrijednost, živjeti cjelovito/potpunije, biti u balansu sa svim svojim i svim prirodnim elementima, cijeniti svoje tijelo (pravilnije disati, hraniti se, kretati), relaksirati se, probuditi dijete u sebi ili mu pomoći da odraste, misliti svojom glavom u modernim vremenima (znati svoja prava, upoznati se s novim tehnologijama), prepoznati ljubav bez obzira na dob, izgrađivati odnose, osloboditi se straha, loših navika, rješavati konflikte, liječiti duševne rane, prirodnije prihvaćati promjene.. Sa znanjem Neba vrijeme je na našoj strani, a investitori sa zanimanjem za takav kamen u pozitivu Grada su dobrodošli. Sv. Vlaho će vjerujem “dat ruke”.

25. travanj 2024 13:37