StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

FILM TJEDNA Ant-Man and the Wasp

13. srpnja 2018. - 16:27

Američko filmsko ljeto počelo je u znaku insekata. Neki gmižu ili lete na krilima drugih kukaca poput Ant Mana, a drugi damski zuje kao The Wasp. Mrav i osa, dva manje eksponirana lika iz Marvelova carstva, udružila su se u 'The Ant-Man and The Wasp', nastavku hita o mravolikom superjunaku iz 2015. godine.

Nakon razmetljivih 'Avengersa' i novog aduta za privlačenje afroameričke publike, 'Black panthera', dvadeseta po redu ekranizacija Marvelovih stripova donosi nepretencioznu priču o obiteljskim odnosima. Nema tu uzvišenih misija za spas Zemlje od intergalaktične pošasti, audiovizualnih pretjerivanja i bezobrazne sprdnje a la Deadpool.

Drugi 'Ant-Man' donosi suštinski jednostavnu priču o razvedenom samohranom ocu i kćerki arogantnog znanstvenika koja izgubljenu majku traži u kvantnim bespućima, tamo gdje i praživotinje izgledaju kao divovi.


Paul Rudd u ulozi Ant-Mana svoju je dobroćudnu pojavu iskoristio za kreaciju lika kojeg više doživljavamo kao simpatičnog luzera, negoli svemoćnog heroja bez sentimentalnog zaleđa. Evangeline Lilly, poznata iz TV serijala 'Izgubljeni', ima uvjerljiv žalac kao The Wasp, a dojmljiva je i zelenooka Hannah John- Kamen koja tumači Ghost, djevojku žrtvu raspadajućih molekula.

Svoje su mjesto u filmu kroz epizode izborili i hollywoodski veterani 1980-tih Michelle Pfeiffer, Michael Douglas i Laurence Fishburne. Prvo dvoje glume supružnike i roditelje 'Ose' Lilly s mnogo šarma koji prkosi protoku vremena, dok je treći, ne svojom krivnjom, nedorečen u roli ciničnog profesora.


To što nastavak 'Ant-Mana' preferira ljudsku interakciju nad spektaklom ne priječi redatelja Peytona Reeda da publici isporuči spektakularne minijature, u doslovnom i prenesenom smislu. Prizori SUV-a koji se u vožnji smanjuje do veličine žohara ili nebodera koji u trenu postaje prijenosni kovčeg dojmljiva su majstorija.

Drugom 'Ant-Manu' može se prigovoriti nedostatak premosnice s prethodnikom, tako da gledatelj koji je propustio 'jedinicu' teško može razabrati zašto je 'čovjeku-mravcu' određen kućni pritvor sa sigurnosnom nanogvicom.

Kad je finale posrijedi, Marvel je već naviknuo publiku da ostane u kinu i nakon odjavne špice, ovaj put zbog dviju atraktivnih post-credit scena. One , međutim, ne znače i siguran put prema mravljoj trilogiji, jer zarada od 75 milijuna dolara u prvom vikendu na američkim blagajnama nije jamstvo produljenja života u marvelovskom mravinjaku i osinjem gnijezdu.

20. travanj 2024 11:07