StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

FILM TJEDNA Solo

8. lipnja 2018. - 16:10

Ako je ijedan lik iz izvornih Star Wars zavrijedio samostalan film, onda je to svakako Han Solo, svemirski krijumčar i pustolov, jedna od ključnih figura Pokreta otpora protiv zlog Imperija.

Ono što Solo nikako ne zaslužuje jest breme glavnog lika prvog filma iz Lucasova serijala koji je razočarao financijere. Analitičari opravdanja za svježi Disneyev podbačaj traže u promašenom tajmingu premijere uz Memorial day, u ziheraškoj režiji Rona Howarda, previše ukalupljenom scenariju i hiperprodukciji 'izdanaka' Lucasova univerzuma.

Čini se ipak da je novog 'Sola' naprosto sustigla loša karma koja je zaobišla 'Posljednjeg Jedija', film iz serijala SW koji je krajem 2017. nezasluženo odnio primat na box officeu.


Iako mu se može štošta prigovoriti, 'Solo' je mnogo bolje ostvarenje od prethodnika iz glavne matrice, posvete prenemaganju ostarjelog viteza Lukea Skywalkera. Mlada nada Alden Ehrenreich dobro se snašao u koži vagabunda Sola, vidi se da se u gesti i mimici slijedio savjete starijeg originala Harrisona Forda.

Brojne emancipirane heroine 'Sola' pak potvrđuju jačanje hollywoodskog pokreta za žensku ravnopravnost. Uz Hanovu nepouzdanu draganu Qi'ru (uvijek pouzdana Emilia Clarke iz Igre prijestolja kao brineta), tu je i robotica L3 predvodnica borbe protiv izrabljivanja svoje vrste, pa ratnica Enfys Nest (Erin Kellyman), začetnica kasnije pobune protiv Imperija...


Od prilično rutinirane muške glumačke ekipe odudara tek kockar i probisvijet Lando Carlissian (Donald Glover), dok su zločesti 'plavušani' Woody Harrelson i Paul Bettany svoje likove krijumčara Becketta i njegova nalogodavca Drydena Vosa odigrali uz polovičan angažman.


Za razliku od aktualnih blockbustera, 'Solo' nije pretrpan likovima, podradnjama ni lokacijama, radnja je linearna i jasno izložena, no najveća joj je slabost što tek površno obrazlaže ključne okolnosti Solova odrastanja. Gledatelj tek usputno doznaje da Solo pilotske sposobnosti duguje obuci u imperijalnom ratnom zrakoplovstvu.

Njegov sudbonosni susret s kasnijim suputnikom, majmunolikim Wookiejem Chewbaccom sveden je na par banalnih vratolomija, a smušeno je odrađen i dio u kojem Solo osvaja svoju legendarnu letjelicu Millennium Falcon.

Iako su u filmu jasno naznačena mjesta koja mirišu na nove nastavke, teško je vjerovati da će biti prilike za popravni jer mala zarada na blagajnama znači i izgledan kraj Solova spin-offa.



 

23. travanj 2024 19:06