StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

FILM TJEDNA Deadpool 2

25. svibnja 2018. - 17:43

On je brbljiv, neotesan, brutalno duhovit i apsolutno otporan na smrt. Naravno, riječ je o Wadeu Wilsonu alias Deadpoolu, manje poznatom Marvelovu strip superjunaku koji je prije dvije godine u filmskom debiju nekonvencionalnošću osvojio publiku. Istim putem krenuo je i u drugom nastavku, koji je još brutalniji, krvaviji i autoironičniji od prethodnika.

Stari-novi Deadpool (živahno zamaskirani Ryan Reynolds) odmiče korak dalje, pa ruglu izvrgava ne samo svoje imaginarne protivnike, već i cjelokupnu holivudsku industriju zabave. Najavna špica pravi je sajam sprdnje na račun holivudskih moćnika i filmskih hitova poput Flashdancea, koji Deadpool karikira ispružen na stolici pod tušem metaka. Izrugivanja nisu pošteđeni ni konkurencija iz DC Comics, ni filmski studiji-ubojice superheroja Logana/ Wolverinea, ali ni superheroji sami, posebno razvikani X-men kojima se Deadpool uporno odbija pridružiti.

Redatelj David Leitch ( John Wick, Captain America) radnju gradi na urnebesnim gegovima kojim je film premrežen od prve do posljednje scene, toliko da je fabula zapravo sporedna. Deadpool osvećuje ubijenu draganu i suočava se s negativcom imenom Cable (Josh Brolin, zločesti Thanos iz Avengersa, sam protiv sviju) koji po obrascu Terminatora putuje u prošlost kako bi se preventivno obračunao s budućim ubojicom svoje obitelji.

Meta je dječak Russell, mutant pripravnik plamtećih šaka kojega Deadpool mimo volje uzima u zaštitu i zajedno s njim bježi iz zatvora za supermoćne jako nalik Guantanamu. Minutaža se dotad puni doskočicama o političkoj korektnosti i rodnoj ravnopravnosti X-men (Istanbulska konvencija na američki način!), ali i pojavnostima iz američke političke zbilje: aktualni zet i savjetnik predsjednika Trumpa Jared Kushner izgledom se izjednačuje s nastranim čuvarom u domu za maloljetnike!


Drugi nastavak Deadpoola ima jak potencijal da nasmije i pozitivno šokira gledateljstvo (sjajna epizoda indijskog taksista Dopindera, wannabe serijskog ubojice), no dojam je da su autori u dva sata ipak nagurali previše štosova. Kao da su pazili da im ne promakne nijedna vulgarnost ili asocijacija na aktualne trendove u filmu i stvarnom životu. Utoliko je sequel izgledne buduće franšize lošiji od originala koji je preklani originalnošću publiku oborio s nogu.

No, osebujni deadpoolovski humor jamstvo je da će se snimati i novi nastavci filma uz gledatelje mami i holivudsku kremu. Potvrda tomu je i cameo uloga Brada Pitta u aktualnoj 'dvici'. A tko zvijezdu ugleda na velikom ekranu, uistinu zaslužuje pristupnicu u Deadpoolov rodno ravnopravni X-Force.
 

16. travanj 2024 17:00