StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

FILM TJEDNA Rampage: Totalni kaos

27. travnja 2018. - 17:58

Prošlog ljeta trčkarao je plažama Floride kao novi i osebujni Mitch Buchannon, dok nas ove godine u proljetnom hitu 'Rampage: Totalni kaos' zabavlja kao primatolog, specijalist za gorile i bivši specijalac. On je Dwayne Johnson The Rock, trenutačno najveći američki akcijski junak, Havajac čiji je najnoviji film osvojio vrhove box officea.

Malo tko je vjerovao da će šašavi uradak o trojstvu mutiranih životinja koje pustoše Chicago uzletjeti tako visoko, no pokazalo se da je publika dobro reagirala na ekranizaciju zaboravljene videoigrice Midway Gamesa iz 1990-tih. Uz uvijek vitalnog Johnsona, čiji lik Davis Okoye jednako dobro barata oružjem i majmunima prilagođenim znakovnim jezikom, platnom galopiraju albino gorila George (usporedba s King Kongom je neizbježna), krilati vuk Ralph i predimenzionirani aligator Lizzie.

Beštije, rezultat genetske mutacije iz svemirskog laboratorija, jurišaju Windy cityem gazeći sve pred sobom, a njihov rušilački pohod vojska planira zaustaviti eksplozijom MOAB-a, strašne Majke svih bombi. No, odabrana se metoda ne sviđa Okoyeu. Bijeli gorila njegov je štićenik i primatolog će učiniti sve da ga izbavi pred osvetoljubivim ljudima.

Adaptacija 'Rampagea', očekivano, obiluje scenama preko granice mogućeg, pa tako glavni junak u pratnji znanstvenice ( Naomie Harris kao dobroćudna statistica) preživljava pad transportnog zrakoplova, let helikopterom bez elise, učestale napade nemani i rušenje nebodera.

Dublje promišljanje opasnosti od genetskog inženjeringa u filmu, naravno, izostaje, no nitko za njim ni ne žali jer akcije i zabave ima dovoljno za krpanje niza scenarističkih rupa. Dwayne Johnson još jednom je pokazao da nije samo od brda odvaljeni snagator, već i faca koja nepatvorenom duhovitošću osvaja simpatije.

Dovoljno je vidjeti njegovu spiku s albino gorilom da mu se oproste sve glumačke nesavršenosti. Ne čudi stoga što je zasjenio ostatak ekipe koju osim karikaturalno zločestih brata i sestre genetskih manipulatora čini i vladin agent dvojbenih prioriteta, pojavom i mimikom ponešto nalik Beniciu de Torrou. Bilo kako bilo, nesretni Chicago sretno je preživio razaranje, a kanadski redatelj Brad Peyton zloguke prognoze o podbačaju njegova blockbustera na blagajnama.

Ukratko, gradovi se mogu rušiti, svjetovi propadati, no jedno ostaje konstanta. U svijetu akcijskog filma The Rock – rocks!



 

23. travanj 2024 19:53