StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

FILM TJEDNA Gringo

30. ožujka 2018. - 17:48

Promišljenim odabirom uloga Charlize Theron posljednjih se godina profilirala kao istinska akcijska junakinja. Nakon sjajne uloge ćelave ratnice u rebootu 'Mad Maxa', zaigrala je negativku u osmom dijelu 'Brzih i žestokih', a potom i seksi agenticu u 'Atomskoj plavuši'.

Njezino ime na popisu glumaca u 'Gringu', crnohumornoj komediji koju redateljski potpisuje bivši australski kaskader Nash Edgerton, trebalo je jamčiti još jedan dobar proizvod, no očekivanja su se potpuno izjalovila.

Najnoviji uradak Amazon Studio's, podružnice giganta online trgovine, ozbiljno konkurira za najveći podbačaj dosadašnje filmske 2018. Film o tamnoputom poštenjačini Haroldu (David Oyelowo), zaposleniku farmaceutske tvtke koji otkriva da mu je šef kriminalac, a supruga nevjerna, pa na kraju postaje žrtva otmice meksičkog narkokartela, nemušta je mješavina žanrova, gdje baš ništa ne funkcionira.


Radnja prepuna posuđenica, nespretno posloženih likova i bezveznih replika, vrti se oko premise koju bi ismijali i najveći pobornici upotrebe marihuane u medicinske svrhe. Haroldova tvrtka, eto, eksperimentalno proizvodi tablete 'trave' ali zbog embarga na američkom tržištu, robu prebacuje 'preko grane', meksičkim preprodavačima.

U krijumčarski žrvanj upada Harold, tko zna zbog čega po nacionalnosti Nigerijac, pa na svom izletu susreće niz pojavnosti koje bi valjda trebale biti duhovite, a djeluju kao lakrdijaši.

Među njima je i šef kartela, karikatura koji obožava Beatlese. Uz glavnu narativnu liniju, glavinjaju i sporedne, zajedno s likovima poput onog Amande Seifried (blondina iz Mamme Mie) koja se par puta namršti, par puta nasmije i - gotova priča. Nažalost, mnogo bolje ne stoji ni ranije spomenuta Theron kojoj će uloga zavodnice bez pokrića ostati tamna mrlja u karijeri.

O njezinom filmskom partneru Joelu Edgertonu (sjećamo ga se po bledunjavoj ulozi američkog obavještajca u recentnom 'Crvenom vrapcu') ne treba trošiti riječi. Da nije bilo nepotizma (redatelj Nash glumčev je rođeni brat), teško da bi baš gospodin Joel E. zgrabio ulogu farmaceutskog magnata iz korporacije koja se, gle čuda, zove 'Cannabax Technologies Inc'.

No, vjerojatno bi rezultat bio isti da je glavešinu zaigrao i najbolji karakterni glumac. Od loših sastojaka, publici naprosto ne možeš smotati uvjerljiv joint.

 

25. travanj 2024 02:56