StoryEditorOCM
ZabavaNOVI BEND NA DUBROVAČKOJ GLAZBENOJ SCENI

Živa glazba s Mrtvog zvona

Piše Tea Stjepović
1. ožujka 2018. - 12:52

Dubrovački alternativni rock sastav Mrtvo zvono novo je ime na domaćoj sceni, a čine ga tri iskusna glazbenika. Ivan Jakić, gitarist dubrovačkog Gruhaka te Ivica Glunčić i Srđan Petric, bubnjar i bas/vokal benda Feredon. U rujnu prošle godine predstavili su debitantski singl “Oči su uvijek gladne“, a trenutačno rade na dva nova singla i spotu.

Neizbježno je, ali moramo predstaviti bend?

Na bubnjevima legendarni Ivica Glunčić, Ivan Jakić, legendarni balkanski gitarist po kojem je zamalo ovaj bend i dobio ime, i ja - Srđan Petric, predvodnik družine, alfa i omega naše male skupine. (smijeh)

Zašto baš Mrtvo zvono?

Mrtvo zvono je adresa na kojoj sam živio prije nego sam se oženio. Tu sam odrastao. Ivica i ja smo imali viziju da se bend zove Ivan, jer nas često nagovaraju na hrvatske pjesme, hrvatske naslove i mislim da ne postoji hrvatskija riječ od 'Ivan'. Ivica i ja smo svirali skupa i rekli da nećemo u bend primiti nijednog drugog osim najboljeg gitarista na svijetu - Ivana Jakića i zvat ćemo se tako. I kad smo potpisali sa izdavačkom kućom Spona, rekli su nam da je Ivan jako 'negugljivo' ime. Kad ukucate Ivan, ispadne milijardu rezultata i mi smo naivno pristali promijeniti ime. I onda je Ivan predložio da se sastav nazove 'Mrtvo zvono', na što su se iz izdavačke kuće oduševili.

Ivan svira u bendu Gruhak, vas dvojica u bendu Feredon. Što je sad s tim bendovima?

Ti bendovi su super, postoje i rade, i dalje smo dio njih. Imamo različite frekvencije, netko voli brže, netko sporije, imamo različite frekvencije i dosta je međuprostora koji iskorištavamo. Nismo ni na kakvoj pauzi, šibamo dalje.

Nije vam bio dovoljan jedan bend?

Grubo rečeno, jednostavno imamo apetita za još, sviramo, sviđa nam se to što izlazi.

Kako bi se okarakterizirali, što svirate?

Rock! Možemo nabrojati par pod žanrova, ali čemu komplicirati.

Izbacili ste već jedan singl 'Oči su uvijek gladne'. Radite i na novim pjesmama?

Tako je. U studiju Pavarotti u Mostaru smo snimili dva nova singla. Moramo pohvaliti studio koji je na svjetskoj razini. Pod ugovorom smo za minimalno još dva singla za 'Sponu' i to smo sad odradili, pa smo mirni neko vrijeme (smijeh). Snimat ćemo ubrzo i spot za drugi singl naziva 'Bye, bye'.

Kakve su bile reakcije nakon prvog singla?

Neke velike reakcije nije ni bilo. Ljudima oko nas je bilo cool, bili smo malo na televiziji, malo na radiju. Bile su pozitivne reakcije, iskreno, nismo se pretjerano potrudili oglasiti. Sad se trudimo popraviti tu grešku.

Kad možemo očekivati novi spot?

A, najranije za mjesec do dva. Nije do nas, takva je odluka izdavačke kuće. Mi ćemo s našim dijelom posla biti gotovi kroz dva, tri tjedna. Spot ćemo ponovno snimiti u prostoriji u kojoj vježbamo, to ja naš stil, a i jeftino je.

Album?

Album kao koncept je možda umro. Upališ pola pjesme na You Tube-u i prebacuješ dalje, od drugog izvođača, desetljeća.. Nisam napaljen na neki album, radije bih 10 do 15 pjesama koji imaju spotove.

Pjevate samo na hrvatskom?

Tako je. Koliko to funkcionira, a koliko ne, to ćemo tek vidjeti.

Gdje vježbate?

Nedavno smo iznajmili prostor u zgradi TUP-a. Super je prostor, odlično nam je tamo raditi. Novi je prostor, nova mjuza, novo sve.

Što je s koncertima, planirate li ih ili?

Jedino ako dođe vrhunska produkcija. Zasad se bavimo samo proizvodnjom glazbe, i nećemo bez dobre ponude ići svirati, a i trebamo imati još singlova, kako bi mogli nešto i svirati. (smijeh)

Biste li svirali obrade?

Moraš proći kroz obrade da naučiš svirati, ali ako se misliš ozbiljnije ostvariti, moraš raditi svoje pjesme. Nema smisla svirati obrade, pogotovo ako dolaze nove pjesme. A pjesama ima još nekoliko pred nama.

Ti si Srđane, tekstopisac i skladatelj. Odakle inspiracija?

Da, trudim se pisati na hrvatskom, ali nisam oduševljen, teško je. Inspiracije ima, ali ovu smo zadnju pjesmu koja traje šest i pol minuta slagali skupa.

Ivica, kako se živi u Dubrovniku od rock'n'rolla, ima li mjesta za kreativnost?

U Dubrovniku ima dosta gaža, ali samo tijekom ljeta, i tad kreativni dio ne može doći na red. Svira se svaku noć, tako ćeš zaraditi za život. Lijepo nam je za raditi ovdje i svirati, mislim da je Dubrovnik centar svijeta što se toga tiče. A s druge strane, nakon ljeta ti ostane cijela zima za raditi, razvijati se.

Ivane, kako si se uklopio nakon Gruhaka u Mrtvo zvono?

Nije mi bilo teško, dapače. Meni je najdraži oblik benda kad svira troje ljudi. Baš mi je dobro došlo nakon toliko godina sviranja, nešto drukčije, divlje. (smijeh)

20. travanj 2024 10:21