StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

FILM TJEDNA Crni panter

23. veljače 2018. - 15:28

Završetak zimske sezone visokobudžetnih filmova u Americi u znaku je crnog. Doslovce, jer je Marvelov izbacio nesvakidašnju pripovijest o stripovskom junaku, Crnom panteru. Većina glumačke postave su Afroamerikanci. Žene su moćne. Likovi svjetle puti pravi su marginalci – jedan je ludi kriminalac, a drugi dobrodušna spija.

Podjela je to dosad neviđena u bijelom macho Hollywoodu, radikalnija čak i od one iz lanjske uspješnice 'Wonder woman' kojom su dominirale ratoborne žene. Ako je hit o Amazonkama proglašen feminističkim otkrivenjem, onda je 'Crni panter' oda Crnom kontinentu, animizmu i potomcima afričkih robova iz SAD-a.

Film mladog, talentiranog i također tamnoputog redatelja Ryana Cooglera (potpisuje i sjajni boksački ep 'Creed' sa Slyem Stalloneom) otvara niz aktualnih pitanja. Pošast neokolonijalizma, tromost Ujedinjenih naroda, zdrava monarhija kao alternativa degeneriranim afričkim diktaturama. Coogler je evidentno skloniji rojalizmu.

Glavni lik T'Challa (Chadwick Boseman) novookrunjeni je kralj izmišljene afričke kraljevine Wakande. Nakon očeve smrti nasljeđuje tron, a s njim i brigu o vibraniju, dragocjenom elementu iz svemira koji je Vakanđanima omogućio neslućen tehnološki napredak, ponajviše zato jer ga taje pred bjelosvjetskim lupežima.

U usporedbi s američkim betonskim džunglama, Cooglerova Wakanda Arkadija je s mnogo žarkog kolorita. Kostimi su živopisna mješavina plemenskog i modernističkog, posebno impresioniraju odore T'Chalinih pretorijanki. Žene u Wakandi su, najblaže rečeno, ravnopravne muškarcima. Kraljeva mlađa sestra nekonvencionalna je izumiteljica, T'Challina dragana (atraktivna oskarovka Lupita Nyong'o) vrsna operativka,a šefica kraljeve garde nepobjediva generalica. I sreća da je tako, jer Crni panter T'Challa mora braniti titulu pred gnjevnim bratićem Kilmongerom (naočiti Michael B. Jordan), koji sanja o revanšizmu za sva zla ikad počinjena nad crnačkim življem.

Marvelov subverzivni 'black is good' hit s 202 milijuna dolara zarađenih u prvom tjednu samo na US box officeu čvrsto je zabio kandže u vrh kinoblagajne. Publici se očito svidio alegorijski podtekst, mnogo jači od nezgrapnih akcijskih scena poput juriša nosoroga preko ledine ili debate posvađanih rođaka pokraj jurećeg vlaka. A i uobičajeni Marvelov odjavni 'teaser' jamči uzbudljiv nastavak sage o kralju Wakande.

25. travanj 2024 18:16