StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

FILM TJEDNA Sav novac svijeta

16. veljače 2018. - 16:39

Glumački veteran Christopher Plummer najviše je profitirao od aktualne filmske drame 'Sav novac svijeta' koja tematizira istiniti događaj, otmicu unuka najbogatijeg čovjeka svijeta J. Paula Gettya u Rimu 1973.

Nakon što je slavni Kevin Spacey izbačen iz postave zbog skandala sa seksualnim uznemiravanjem, vremešni Plummer u tjedan je dana ovladao likom škrtog supertajkuna i izborio nominaciju za najboljeg sporednog glumca na nadolazećim Oscarima. Njegov je Getty antipatični tvrdica koji ne želi bacati novac na oslobađanje omiljenog unuka, čovjek otuđen od obitelji, vjeran jedino sebi i dolarima zarađenim na nafti.

Plummer je ujedno jedini nominiran iz ekipe filma koji kvalitetom nipošto ne zaslužuje biti u društvu najboljih. Usporena i razvučena radnja, mlaki dijalozi i pogrešno odabrani glumci za protagoniste idu na dušu redatelju Ridleyu Scottu čiji je autorski rukopis u ovom djelu potpuno neprepoznatljiv. Velikan koji potpisuje ZF klasike poput 'Aliena' i 'Blade Runnera', te moćnog 'Gladiatora' kao da je posao prepustio nekom nevježi, posve operiranom od izazova struke.

Ključni problem je u glavnoj glumici Michelle Williams. Ona je potpuno beskrvna u ulozi gospođe Abigail, majke Gettyeva nesretnog unuka kojemu nakon povlačenja po talijanskim izbama otmičari odsjeku uho ne bi li djeda nagovorili da odriješi kesu.

Umjesto da iskoristi bogomdanu priliku za profiliranje lika očajnice koja nema izbora doli moliti mrskog bivšeg svekra za otkupninu, Williams od početka do kraja igra jednako indiferentno, ne mijenjajući ni izraz lica ni ton glasa, kao da je povjereni zadatak beskrajno zamara.

Kad je paparazzi pitaju zašto ne plače, filmska Abigail se čudi pitanju koje bi joj, da može, sigurno postavila i kino publika diljem svijeta. To i više jer Williams nakon lanjskog trijumfa u drami 'Machester by the sea' mnogi guraju u elitno društvo karakternih glumica.

I Marku Walbergu je bolje zaboraviti nastup u Scottovoj obiteljskoj drami jer u ulozi Gettyeva plaćenika, bivšeg obavještajca djeluje posve dezorijentirano. U zajedničkim scenama s Williams nepodudarnosti su još izraženije, pa gledatelj jedva čeka da u kadar ušeta Plummer i razbije monotoniju.

Uz seniora Christophera, pohvale idu tek na račun njegova mlađahnog prezimenjaka Charlieja Plummera koji je solidno odglumio otetog unuka J.P. Gettya III. Pomalo eterične pojave, izgledom nalik na Tadzija iz filmske 'Smrti u Veneciji', Plummer junior jeDan je od rijetkih plusova ovog uvelike precijenjenog filma.

 

20. travanj 2024 03:56