Moskar Zabava

FILM TJEDNA

FILM TJEDNA Ja, Tonya

FILM TJEDNA

U umjetničkom klizanju umjetnost je podjednako važna kao i sportska tehnika. Ocjenjuje se gracioznost pokreta na ledu, decentna pojava, nijansiran izričaj. Sve je to nedostajalo prirodno talentiranoj Tonyi Harding da stekne naklonost konzervativnih sudaca i Američkog klizačkog saveza koji je ranih 1990-tih preferirao njezinu kolegicu, 'Miss savršenu' Nancy Kerrigan.

Tonya, plavokosa divljakuša s društvenog dna, kći bolesno ambiciozne zlostavljačice i supruga obiteljskog nasilnika, jedinstvena je figura sportskog univerzuma. Priču o njezinu profesionalnom uzletu i poskliznuću tematizira film 'Ja, Tonya' koji na ovogodišnje Oskare juriša s nominacijom za glavnu žensku ulogu. Priznanju Akademije s pravom se nada 27-godišnja Margot Robbie koja je besprijekorno odigrala kontroverznu sportašicu.

Australski redatelj Craig Gillespie biografiji klizačice pristupa kroz formu pseudodokumentarca. Izjave filmske Tonye i njoj bliskih osoba miješaju se s događajima iz prošlosti, što pomaže dinamici radnje.

Prijelomni trenutak filma vraća nas u siječanj 1994., kad Kerrigan uoči odabira klizačkog olimpijskog tima SAD-a, u napadu palicom teško stradaju koljena. Ispostavilo se da je napadač Tonyin muž, no do danas nije jasno je li i kako Tonya kumovala tom nedjelu. Gillespiejev film ne nudi odgovor na staru zagonetku, ali zato publici pruža detaljan uvid u okolnosti koje su Tonyu Harding učinile zločestim djetetom svjetskog klizanja.

Djevojka koja je prva u povijesti doskočila trostruki aksl, prikazana je kao neustrašiva na ledenoj stazi, neurotična i u isti mah nevjerojatno uporna. Robbie s lakoćom portretira Tonyu kao žrtvu spartanskog odgoja koja i u braku nastavlja živjeti u krugu nasilja.

Potresna je scena kad nakon izricanja presude kojim joj se doživotno zabranjuje klizati, okrivljena suca moli da joj ne uskraćuje jedino što zna raditi u životu. Kasnije se pokazalo da Harding umije preživjeti i bez klizanja, makar nasilje ostaje konstanta. U profesionalnom boksu, Tonya je zaradila bezbroj udaraca.

Da se radilo o bilo komu drugomu, teško bismo klizačicu zamislili u boksačkom ringu. No, Tonya Harding bila je i ostala fajterica. Američka tragičarka miljama udaljena od umjetničkog klizanja kakavo pamtimo iz opisa pirueta i haljinica neponovljive Milke Babović.

 

Naslovnica Zabava

Najčitanije

Kleknuo je na Srđu i zaprosio je

Kleknuo je na Srđu i zaprosio je
Na društevnim mrežama traži se  dvoje zaljubljenih da preuzmu fotografiju romantičnog trenutka prosidbe na Srđu....
Kleknuo je na Srđu i zaprosio je

Najnovije

Konavoski HSS izabrao novo stranačko vodstvo

Konavoski HSS izabrao novo stranačko vodstvo
Članovi konavoskog HSS-a su na sinoć održanoj redovnoj Izbornoj skupštini birali novo vodstvo stranačke općinske...
Konavoski HSS izabrao novo stranačko vodstvo

'Važno je razumjeti same sebe'

'Važno je razumjeti same sebe'
Feniks, udruga za zaštitu djece, mladih i obitelji organizira još jednu u nizu interaktivnih besplatnih radionic...
'Važno je razumjeti same sebe'

Na Dan zaljubljenih okrala dvije Irkinje

Na Dan zaljubljenih okrala dvije Irkinje
Provedenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Policijske postaje Dubrovnik 55-godišnjakinja s...
Na Dan zaljubljenih okrala dvije Irkinje