Moskar Zabava

FILM TJEDNA

FILM TJEDNA Prijelomni čas
 

FILM TJEDNA

Neželjen, neukrotiv i nesklon kompromisima. Povijest takvog pamti Winstona Churchilla, uspješnog britanskog ratnog premijera i izbornog gubitnika u poraću. Churchillovoj političkoj karijeri i osobnosti posvećen je film 'Prijelomni čas', gdje ulogu prznice koja je demontirala Hitlerov Treći Reich sugestivno tumači Gary Oldman.

Ovogodišnju dodjelu Oskara drama iz britanske filmske manufakture 'Working title' redatelja Johna Wrighta dočekuje s nominacijom za naslovnu ulogu koja je zasluženo pripala dobitniku Zlatnog globusa, majstorski zamaskiranom veteranu Oldmanu.
'Prijelomni čas' snažna je priča o utjecajnom pojedincu suočenom sa stihijom koja početkom Drugog svjetskog rata prijeti Europi. Ratna psihoza se širi, Otok strahuje od nacističke invazije, a britanske trupe pred uništenjem su u Dunkirku.

Kralj Geogre VI (otac današnje kraljice Elizabete II) isprva nevoljko prihvaća za primjera osobenjaka čiji unutarstranački protivnici snuju o njegovu padu pod pritiskom nepovoljnih mirovnih pregovora. No novi The Prime Minister, pretili čudak i ljubitelj cigara i žestica žilaviji je nego što izgleda.

Državničkom mudrošću nadigra političke rivale u domaćoj areni i nervira osovinu Hitler-Mussolini izvan granica Kraljevstva. Populističkim nervom pak pridobiva naklonost 'običnih' Britanaca. Njegov motivacijski govor na radiju i silazak među putnike londonskog metroa prije odbijanja sramotnog pakta o nenapadanju, mali su primjeri Churchillova političkog talenta.


Oldman je izvrsno 'skinuo' premijerov lik, od gesta i mimike do znamenitih izreka pred ratnim kabinetom. Državnik čvrste ruke, slab tek na sugestije supruge Clemmie (dojmljiva epizoda Christine Scott Thomas) i svoje tipkačice Miss Layton, utjelovljenja prosječne Britanke, Sir Winston u punini je oživio na platnu.

Film komorne, povremeno čak i klaustrofobične atmosfere, bavi se vremenom Churchillova uspona i prvih kontroverzi, od žrtvovanja sunarodnjaka 'za viši cilj' u opkoljenom Calaisu do evakuacije vojnih trupa flotilom privatnim brodica u operaciji Dynamo.

Za doprinos u ratu, čovjek je na kraju nagrađen Nobelom za - književnost. Političke figure poput Churchilla danas su nezamislive na anemičnoj sceni združene Europske unije. Wrightov vremeplov u rane 1940-te dobrodošao je podsjetnik na povijesne veličine, 'krojače' karte svijeta koji nam se upravo preslaguje pred očima.
 

Naslovnica Zabava

Najčitanije

Kleknuo je na Srđu i zaprosio je

Kleknuo je na Srđu i zaprosio je
Na društevnim mrežama traži se  dvoje zaljubljenih da preuzmu fotografiju romantičnog trenutka prosidbe na Srđu....
Kleknuo je na Srđu i zaprosio je

Najnovije