Moskar Zabava

FILM TJEDNA

FILM TJEDNA Novine

FILM TJEDNA

Steven Spielberg ponovno je u sedlu. U novom filmu The Post ('Novine'), jedan od najuglednijih živućih redatelja obradio je aferu Pentagon papers, slučaj koji je 1971. javnosti otkrio šokantnu istinu o umješanosti četiriju američkih administracija u zbivanja koja su dovela do Vijetnamskog rata.

Za prve glumačke suradnike u svom političkom trileru Spielberg je odabrao filmske ikone, trostruku oskarovku Meryl Streep i dvostrukog oskarovca Toma Hanksa s kojim ponovno surađuje nakon hladnoratovske drame 'Most špijuna' iz 2015. Streep je utjelovila Katherine Graham, prvu ženu nakladnicu koja u ostavštinu nakon muževe smrti dobiva lokalni dnevnik The Washington Post, a s njim i agilnog glavnog urednika Bena Bradleea(Hanks).

Vrijeme je to kad skromni The Washington post kaska za jačim konkurentom The New York Timesom koji im grabi ekskluzive. Među njima i Pentagon papers, čiju objavu stopira sud. U toj zabrani Bradlee vidi šansu za The Post, no za tiskanje 'bombe' treba blagoslov gospođe Graham.

Odnos urednika i vlasnice novina, temeljen na posve aseksualnom uvažavanju, okosnica je radnje u kojoj je odlično oslikana atmosfera u SAD-u ranih 1970-tih. Unatoč jačanju televizije, tiskani mediji bez velikog upliva oglašivača i dalje su relevantan izvor vijesti od kojih strahuje establishment. Dakako da vlastodršci čine sve kako bi prikrili neugodnu istinu o vijetnamskoj avanturi, no The Post se ne boji pritisaka. Graham, u mačističkom okruženju tadašnjeg naknadništva riskira vlasništvo i zatvor, a Bradlee posao i slobodu kako bi tajne izašle na vidjelo.

Američki arbitri dali su im za pravo, pa 'postovci' kreću u novu misiju. Nadolazeća afera Watergate koja je srušila omraženog predsjednika Richarda Nixona naznačena je u završnici Spilebergove ode tradicionalnom novinarstvu. Olovne ploče i starinska rotacija, pisaći strojevi i telegrafi, dostava novina bacanjem iz kamiona na cestu, prizori su iz ere prije famoznih 'fake news'.

Web izdanje The Posta i danas kao krilaticu koristi izreku 'Demokracija umire u tami'. Pametnom dosta. U kontroli medija vladajući redovito streme mračnoj strani i baš zato je važno podsjetiti na stvarnu moć medija. 'Novine' su sjajan prethodnik 'Svih predsjednikovih ljudi' Alana J. Pakule. Ako su Pentagon papers, u cijelosti deklasificirani tek 2011., preteča, Watergate je majka svih vlastodržačkih muljaža, od kojih tek rijetke završe sankcijama.


 

Naslovnica Zabava

Najčitanije

Kleknuo je na Srđu i zaprosio je

Kleknuo je na Srđu i zaprosio je
Na društevnim mrežama traži se  dvoje zaljubljenih da preuzmu fotografiju romantičnog trenutka prosidbe na Srđu....
Kleknuo je na Srđu i zaprosio je

Najnovije

Zbornik radova o Miloradu Mediniju

Zbornik radova o Miloradu Mediniju
Dubrovačke knjižnice predstavit će Zbornik radova o Miloradu Mediniju u petak, 22. veljače u 18:30 sati u Znanst...
Zbornik radova o Miloradu Mediniju

Pokladne svečanosti u Metkoviću

Pokladne svečanosti u Metkoviću
U Metkoviću se od 24. veljače do 5. ožujka 2019. održavaju tradicionalne Pokladne svečanosti, u organizaciji Met...
Pokladne svečanosti u Metkoviću

Započela prodaja pretplatnih karata u DSO-u

Započela prodaja pretplatnih karata u DSO-u
Dubrovački simfonijski orkestar obavještava dosadašnje i buduće pretplatnike o početku prodaje pretplatničkih ka...
Započela prodaja pretplatnih karata u DSO-u