Moskar Zabava

FILM TJEDNA

FILM TJEDNA Novine

FILM TJEDNA

Steven Spielberg ponovno je u sedlu. U novom filmu The Post ('Novine'), jedan od najuglednijih živućih redatelja obradio je aferu Pentagon papers, slučaj koji je 1971. javnosti otkrio šokantnu istinu o umješanosti četiriju američkih administracija u zbivanja koja su dovela do Vijetnamskog rata.

Za prve glumačke suradnike u svom političkom trileru Spielberg je odabrao filmske ikone, trostruku oskarovku Meryl Streep i dvostrukog oskarovca Toma Hanksa s kojim ponovno surađuje nakon hladnoratovske drame 'Most špijuna' iz 2015. Streep je utjelovila Katherine Graham, prvu ženu nakladnicu koja u ostavštinu nakon muževe smrti dobiva lokalni dnevnik The Washington Post, a s njim i agilnog glavnog urednika Bena Bradleea(Hanks).

Vrijeme je to kad skromni The Washington post kaska za jačim konkurentom The New York Timesom koji im grabi ekskluzive. Među njima i Pentagon papers, čiju objavu stopira sud. U toj zabrani Bradlee vidi šansu za The Post, no za tiskanje 'bombe' treba blagoslov gospođe Graham.

Odnos urednika i vlasnice novina, temeljen na posve aseksualnom uvažavanju, okosnica je radnje u kojoj je odlično oslikana atmosfera u SAD-u ranih 1970-tih. Unatoč jačanju televizije, tiskani mediji bez velikog upliva oglašivača i dalje su relevantan izvor vijesti od kojih strahuje establishment. Dakako da vlastodršci čine sve kako bi prikrili neugodnu istinu o vijetnamskoj avanturi, no The Post se ne boji pritisaka. Graham, u mačističkom okruženju tadašnjeg naknadništva riskira vlasništvo i zatvor, a Bradlee posao i slobodu kako bi tajne izašle na vidjelo.

Američki arbitri dali su im za pravo, pa 'postovci' kreću u novu misiju. Nadolazeća afera Watergate koja je srušila omraženog predsjednika Richarda Nixona naznačena je u završnici Spilebergove ode tradicionalnom novinarstvu. Olovne ploče i starinska rotacija, pisaći strojevi i telegrafi, dostava novina bacanjem iz kamiona na cestu, prizori su iz ere prije famoznih 'fake news'.

Web izdanje The Posta i danas kao krilaticu koristi izreku 'Demokracija umire u tami'. Pametnom dosta. U kontroli medija vladajući redovito streme mračnoj strani i baš zato je važno podsjetiti na stvarnu moć medija. 'Novine' su sjajan prethodnik 'Svih predsjednikovih ljudi' Alana J. Pakule. Ako su Pentagon papers, u cijelosti deklasificirani tek 2011., preteča, Watergate je majka svih vlastodržačkih muljaža, od kojih tek rijetke završe sankcijama.


 

Naslovnica Zabava

Najčitanije

Kleknuo je na Srđu i zaprosio je

Kleknuo je na Srđu i zaprosio je
Na društevnim mrežama traži se  dvoje zaljubljenih da preuzmu fotografiju romantičnog trenutka prosidbe na Srđu....
Kleknuo je na Srđu i zaprosio je

Najnovije

Konavoski HSS izabrao novo stranačko vodstvo

Konavoski HSS izabrao novo stranačko vodstvo
Članovi konavoskog HSS-a su na sinoć održanoj redovnoj Izbornoj skupštini birali novo vodstvo stranačke općinske...
Konavoski HSS izabrao novo stranačko vodstvo

'Važno je razumjeti same sebe'

'Važno je razumjeti same sebe'
Feniks, udruga za zaštitu djece, mladih i obitelji organizira još jednu u nizu interaktivnih besplatnih radionic...
'Važno je razumjeti same sebe'

Na Dan zaljubljenih okrala dvije Irkinje

Na Dan zaljubljenih okrala dvije Irkinje
Provedenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Policijske postaje Dubrovnik 55-godišnjakinja s...
Na Dan zaljubljenih okrala dvije Irkinje