StoryEditorOCM
ZabavaDARIA MIJIĆ – MOJE PUTOVANJE S JOGOM

Joga, moj najbolji suputnik

Piše dv
2. siječnja 2018. - 11:24

Moje ¨putovanje˝s jogom počelo je sasvim slučajno. Na jogu me zapravo motivirao brat koji je na Canarima boravio u surf kampovima koji uključuju satove joge te je rekao da ljudi koji se njome bave djeluju iskonski zdravo i vedro. Bitno je spomenuti da je to bilo u kontekstu razgovora gdje sam se žalila na svoj posao u uredu u Zagrebu, u financijama koji je uključivao osam sati sjedanja i analitike na kompjuteru. Iako zaista volim svoju struku, meni, a vjerujem i većini ljudi, problem nastaje kod psihofizičkih posljedica koje dolaze sa osam sati sjedenja u uredu u kombinaciji sa stresom proizašlim kako iz poslovnih tako i iz ostalih životnih okolnosti. Vođena tim razmišljanjem joga se, kao nešto što nosi ne samo tjelesne benefite (u vidu učvršćivanja tijela i slično) već ujedno uključuje i tehnike odmaranja uma i određenu etiku življenja, nametnula kao jasan izbor.
S prakticiranjem joge sam započela već u Zagrebu te, nakon istraživanja, odlučila sam se na joga akademiju u Grčkoj, u Ateni, odobrenu od Yoga alliance. Po dolasku, nakon kratkog oduševljenja vilom u kojoj se održavala joga akademija i gdje sam bila smještena s curama, odmah su počeli treninzi i žestok ritam. Ustajanje u sedam, intenzivni trening od osam do devet, potom anatomija, filozofija joge, ručak i pauza te popodne vježbanje asana kao i golden class za ¨otvaranje¨ ramena, kukova i koljena, odnosno postizanje potpune pokretljivost zglobova. Nakon takve obuke, polaznici akademije moraju održati joga trening za Atenjane dva puta tjedno. Po dobivanju certifikata uputila sam se na Yoga retreat na Canarima, točnije na otok Lanzarote.
Benefiti joge su brojne. Kod joge, kontrakcija mišića je izometrijska (kontrakcija gdje se dužina mišića ne mijenja ali se tonus povećava). U tom kontekstu, vježbajući jogu ostvaruje se fleksibilnost zglobova s jakim mišićima za razliku od bildanja i klasičnog fitnesa gdje mišić postaje krut i gubi se fleksibilnost (često osobe koje primjerice dižu utege ne mogu sjedeći dotaknuti nožne prste). Najkraće rečeno, joga blagotvorno djeluje na um i tijelo, vrlo je cijenjena zbog svoje sposobnosti da smanji razinu stresa, potakne dobro raspoloženje ali također daje i opsežne fizičke i zdravstvene prednosti.
Želja mi je približiti jogu Dubrovčanima jer je ona ¨odličan suputnik¨ u današnjim stresnim sjedilačkim vremenima.

18. travanj 2024 04:16