StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

FILM TJEDNA Traži se stari

29. prosinca 2017. - 17:05

Otkad je svijeta i vijeka, ljudi tragaju za svojim korijenima. Potraga za izgubljenim biološkim roditeljima poseban je izazov, a u nju se u filmu 'Traži se stari' (Father figures) upuštaju po svemu različiti blizanci Reynolds, bonvivan Kyle (Owen Wilson) i uštogljeni proktolog Peter (Ed Helms). Dvojica otuđene braće na vjenčanju svoje ekscentrične majke (Glenn Close) doznaju da im je otac živ, ali da mu je identitet gotovo nemoguće utvrditi jer je mama tijekom ludih 70-tih bila, najblaže rečeno, promiskuitetna.

Redatelj debitant Lawrence Sher, dosad najpoznatiji kao koautor ultrapopularnog Mamurluka, u ovoj se pseudoobiteljskoj komediji zgodno poigrava različitostima blizanaca Reynolds. Kyle i Peter sredovječni su luzeri, jedan pred bankrotom, a drugi nesretno razveden, dovoljno očajni i bez jurnjave za ocem neznancem.

Nakon uloge u drami 'Čudo' s Julijom Roberts, bivši ovisnik Wilson novim angažmanom vraća se na svoj teritorij kao komičar, a Helms potvrđuje kao pouzdan Sherov suradnik iz 'Hangovera'. Iako joj je zapala samo manja rola napočetku i kraju filma, Glenn Close je ponovno dokazala karizmu koja s godinama ne blijedi.

Ni plejada potencijalnih očeva nije za podcijeniti. Jednog od 'kandidata' prigodno glumi J.K. Simmons, zvijezda TV serijala 'Zakon i red' koji u osami obožava gledati filmski blizanac Peter. Bejzbol ikona Terry Bradhaw suvereno 'glumi' samog sebe, a dobra je dosjetka i dodijeliti vječnom negativcu Christopheru Walkenu epizodu veterinara koji kastrira mačora golemih testisa.

Proplasmaja humora i pošalica na račun rasne (ne)tolerancije ne nedostaje u najnovijem u nizu pogrešno prevedenih filmova u Hrvata. Crnac autostoper ( izražajni šaljivdžija Katt Williams) kojeg braća vežu kako ih ne bi opljačkao, silovao i ubio u vožnji dokaz su da je kod prosječnih bijelaca politička korektnost još na dugom štapu. Kad je riječ o brzoj zaradi od modernih tehnologija, stvar je sasvim drugačija. Aplikacije su novi eldorado, pa makar i tako banalne da korisniku putem pametnih telefona prenose poruke od svemoćnog Svemira.

'Universe is on our side' , rekao bi havajski zet Kyle u znak potpore braci Peteru, liječniku s dosta jakim motivom za studij proktologije. Niskobudžetna potraga za 'očinskim figurama', snimljena za skromnih 25 milijuna dolara, mogla bi privući dosta publike u kina u blagdanskim danima koji slave obiteljsko zajedništvo.

Osim što zagovara bratsko pomirenje i solidarnost, komedija Lawrencea Shera o sinovima i 'očinskim figurama', nudi i završni obrat koji će mnoge i iznenaditi i razgaliti.
 

19. travanj 2024 06:14