StoryEditorOCM
ZabavaPOČINJE PROGRAM „AMALI NA SCENI 2018"

RODITELJI, PAŽNJA Na krilima Žar ptice u Dubrovnik stižu Ezopove basne

Piše PSD.
29. prosinca 2017. - 14:20

Predstavom „Ezop: Basne" u režiji Ksenije Zec i Saše Božića te izvedbi Gradskog kazališta Žar ptica iz Zagreba u subotu 13. siječnja 2018. u 11 i 17 sati u dvorani hotela Rixos Libertas počinje program „Amali na sceni 2018" u okviru kojeg u Dubrovniku gostuje nekoliko renomiranih domaćih kazališta sa svojim adaptacijama klasičnih priča za djecu.

Pedesetminutna predstava za djecu stariju od pet godina prikazuje Ezopove basne: Vuk u janjećoj koži, Kornjača i zec, Vuk i ždral, Guska sa zlatnim jajima i Cvrčak i mrav. Publici ih uz niz glumaca predstavlja jedina konstanta u predstavi, pripovjedač kojeg utjelovljuje Drago Utješanović, ravnatelj kazališta „Žar ptica".

-To je dosta neobična predstava za djecu u kojoj Saša Božić i Ksenija Zec naglasak stavljaju na glumu i glumce. Nema šarenila i vanjskih efekata koje su tipični za dječje predstave. Djelo je poprilično crno-bijelo, ali djeca ipak prepoznaju lica. Zapravo, glumac u crnoj dolčeviti dovoljan je na sceni, ako dobro predoči svoju ulogu i dijete ga razumije, iako ne nosi doslovnu masku. Imali smo zaista zanimljive reakcije učiteljica i teta iz vrtića koje su se čudile jer se s malo rekvizita može tako puno djeci pokazati- kaže Utješanović.

Svevremenske kratke priča s poukom kojima je Ezop podario posebnu književnu vrstu, poznati autorski dvojac Saša Božić i Ksenija Zec smjestili su u suvremeno okruženje. Predstava je premijerno izvedena u ožujku 2014. i od tada je omiljeno edukativno uprizorenje za djecu školskog uzrasta. Iako oskudne scenografskim elementima „Ezop:Basne" obiluju izrazitim scenskim pokretom i jednostavnim, a uvjerljivim prikazom likova.

-Predstavu redovno gledaju najstarije grupe vrtićkog uzrasta. Naime, koliko god Ezop donosi aktualne životne istine, ipak pripovijeda jednostavne priče o rodi, lisici, mravu i cvrčku koje djeca znaju pa s veseljem prate predstavu- pojašnjava Utješanović.

„Ezop: Basne" izvode: Matija Čigir, Nataša Kopeč, Ante Krstulović, Anđela Ramljak, Berislav Tomičić, Drago Utješanović i Fillip Vidović. Koreografiju potpisuje Petra Hrašćanec Erceg, scenografiju i kostime Zdravka Ivandija Kirigin, a glazbu Damir Šimunović.

Program „Amali na sceni 2018" nastavak je projekta obogaćivanja kazališne scene za najmlađe u Dubrovniku, a kojem su prethodila gostovanja Gradskog kazališta Trešnja i izvedba popularne adaptacije animiranog filma „A je to!" te Kazališta Tvornica lutaka s predstavom „Crvenkapica - Tko se boji vuka još?".

-Uz  „A je to" i „Crvenkapicu" smo se smijali, a uz Ezopove basne maleni imaju priliku puno toga naučiti i pripremiti se za školsku lektiru. Trudili smo se osmisliti  program  predstava za sve uzraste, različite scenskim izrazom pa se neke  oslanjaju izričito na glumačku vještinu, druge su bogatije scenografijom,  glazbom i plesom.  Bit će tu lutkarskih predstava, suvremenih kazališnih ostvarenja pa čak i akrobatskih izvedbi. Cilj je djeci ponuditi kvalitetan kazališni sadržaj kako bi imali priliku odrasti u kritičnu kazališnu publiku- ističe Katija Krečak Jarović, koordinatorica programa „Amali na sceni 2018".

Tijekom godine u Dubrovniku će biti izvedeno ukupno šest predstava za djecu, po jedna u siječnju, veljači, ožujku, travnju, studenom i prosincu. Uz „Ezop: basne" u grad stižu i „Ježeva kućica", „Ružno pače", „Tarzan", „Grimix" i „Bijeli jelen".

Ulaznice za predstavu „Ezop:basne" dostupne su online na ulaznice.hr, na recepciji hotela Rixos Libertas, te u poslovnici agencije Elite Travel po cijeni od 50 kuna, a na dan izvedbe 70 kuna.

22. travanj 2024 18:11