StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

FILM TJEDNA Liga pravde

Piše Gabrijela Bijelić Foto: Ilustracija
24. studenog 2017. - 14:27

Samo je tri tjedna trebalo čekati odgovor DC Comicsa na konkurentski Marvelov blockbuster 'Thor:Ragnarok'. Skandinavskom bogu grmljavine koji još hara svjetskim kinima od ovog vikenda konkurira 'Liga pravde'.

Naslov zajedničkog projekta Warner Brosa i stripovske mašinerije DC-a prati zgode fantastične petorke ojačane oživjelim Supermanom(Henry Cavill). Na početku filma junak s Kriptona doista je mrtav, a Zemlja bez zaštite pred napadima intergalaktičkih osvajača. Među najgorima ikad je Steppenwolf, rogati orijaš koji želi zagospodariti svemirom uz pomoć jata Parademona, letećih bića nalik na čovjekolike zunzare.

Zemlju od pošasti može spasiti samo šačica entuzijasta koje s dosta muke okuplja Batman (Ben Affleck), i sam umoran od beznadne misije spašavanja svijeta. Čovjek-šišmiš u startu može računati tek na pravdoljubivu Wonder Woman (Gal Gadot), Amazonku koju pamtimo iz ovoljetnog hita gdje je bila glavni lik. Naknadno Batmanu prilaze i drugi suradnici. Tu su Aquaman, inačica Posejdona u interpretaciji Jasona Momoae (poznat iz Igre prijestolja), Cyborg, mladić kojega otac nakon stradavanja u prometnoj nesreći pretvara u stroj, te novak Flesh (Ezra Miller), ekstremno brz u kretanju i nevješt u komunikaciji.

Kvintet se hrabro hvata ukoštac sa Steppenwolfom (Ciaran Hinds) koji uz pomoć triju kutija moći kani pokoriti galaksiju. Redatelj Zack Snyder (Batman vs. Superman, 300) inzistira na stalnoj akciji, zbog čega očekivano trpi karakterizacija likova, no junaci su ipak uravnoteženi. Affleck je nenapadan kao Batman koji uz batmobil koristi i bogatstvo kao supermoć, a Gadot ponovno uvjerljiva kao filantropkinja sa svjetlećim lasom. Uloga morskog akrobata Aquamana kao da je pisana za karizmatičnog zafrkanta Momou, dok je debitant Miller simpatičan superjunak početnik.

Cavillov Superman vraća se u život naivno, prekasno i previše zbrzano za prevagu u borbi za spas planeta. Neki pripovjedni odvojci su opet naprasno presječeni poput epizode o ruskoj obitelji u bijegu pred Parademonima koja je izgledno pala žrtvom kraćenja u montaži.

'Liga pravde' izborila je prvo mjesto US box officea, makar s 93 milijuna dolara bilježi tek osmo najbolje otvaranje ove godine. Mogao bi to biti prvi signal zasićenja tržišta filmovima o superherojima koji publiku spopadaju barem jednom na mjesec, toliko da ih je teško i razlikovati, a kamoli trajno upamtiti njihove specifične nadnaravne moći.

19. travanj 2024 17:44