StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

FILM TJEDNA Kingsman: Zlatni krug

Piše Gabrijela Bijelić
Foto: Ilustracija
27. listopada 2017. - 15:26

Kad se prije tri godine pojavio u kinima, 'Kingsman: The secret service' u svakom je pogledu ugodno iznenadio. Subverzivan, duhovit i britanski šarmantan, film s pomaknutim prikazom tajnih službi donio je publici pregršt inovativne zabave, toliko da je bilo samo pitanje vremena kad će agenti iz krojačnice nastaviti svoj pravdoljubivi pohod.

Dogodilo se to ove godine s drugim nastavkom nazvanim 'Kingsman: Zlatni krug' koji zadržava iščašeni 'bondoliki' koncept, ali uz mnogo više frenetičnosti. Akcija je od prvih kadrova automobilske potjere nabildana, a likovi i specijalni efekti prenapregnuti radi postizanja što intenzivnijeg dojma kod gledatelja.

I glavna je negativka, psiholična šefica narko-kartela Poppy Adams (nadahnuta Julianne Moore) oličenje pretjeranosti. U jazbini usred džungle živi okružena krvožednim psima-robotima, neprijatelje melje u mješalici za meso i servira kao hamburgere, a navođenim projektilima razara stožer britanske agenture. U borbi za opstanak, Kingsman su prisiljeni na savez sa Statesman, američkim kolegama (Channing Tatum, Jeff Bridges) koji djeluju pod paravanom destilerije whiskeya i hodajući su stereotip. Glavna uzdanica engleske secret service je Eggsy, koji i u repriznoj interpretaciji Tarona Egertona (dubrovački Robin Hood!) djeluje dječački neustrašivo.

Redatelj filma, Londončanin Matthew Vaughn, poznat i kao suprug njemačkog supermodela Claudije Schiffer, ciljano tipuje na pretjerivanje. Šteta je samo što je iz svog adrenalinskog vrtloga izostavio Galahada (Colin Firth), junaka koji se u nastavku iz pokretača radnje pretvara u katatoničnog lovca na leptire. Glumac Pedro Pascal, posuđen iz Igre prijestolja, uglavom nesvrhovito vitla bičem, a Halle Berry je neprimjetna kao američka agentica-administrator.

Unatoč fabuli koja upadljivo parazitira na originalnosti prethodnika, drugi nastavak Kingsmana nije dosadan. Brzina smjene scena ne dopušta opuštanje, a svevremenska 'West Virginia...' forte je i inače solidne glazbene podloge. Dodatak ukupnom dojmu je epizoda pjevačke zvijezde Eltona Johna koji u drečavom pernatom kostimu urnebesno bježi od narko-otmičara.


U novom Kingsmanu krije se i ironičan osvrt na Brexit: zbog razdruživanja s EU, engleski špijuni se umjesto Europolu okreću Statesmanima. S druge strane oceana, američki je predsjednik (Bruce Greenwood) fanatik koji planira pobiti sve ovisnike kako bi dileri ostavio bez posla. Radikalan potez, bez sumnje. No nije li takvo i istupanje SAD-a iz članstva UNESCO-a i Pariškog sporazuma o klimi koje je netom progurao stvarni predsjednik Donald Trump?

 

18. travanj 2024 22:00