StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA Tragovi u snijegu

FILM TJEDNA Tragovi u snijegu

30. rujna 2017. - 11:55

Kriminalistički žanr u američkoj kinematografiji prolazi duboku krizu. Pred najezdom visokobudžetnih akcijskih i ZF spektakala iz multipleksa povukao se na kabelske televizije, pa svaka njegova pojava u kinima dođe kao ugodno iznenađenje. Pogotovo ako se radi o kvalitetnom djelu kakav je krimić 'Tragovi u snijegu' redatelja i producenta Taylora Sheridana.

Premijerno prikazan početkom godine na Redfordovu 'Sundance festivalu' nezavisnjaka, film donosi turobnu priču iz snijegom prekrivenog indijanskog rezervata Wind River. Usred bijele pustoši, gdje starosjedioci na sramotu sadašnje i svih bivših američkih administracija žive u krajnjoj bijedi, dogodi se ubojstvo. Truplo smrznute djevojke kojoj su pluća doslovce raspuknula od studeni, pronalazi profesionalni lovac na divlje zvijeri Cory Lambert (Jeremy Renner). Operiran od svake rasne netrepeljivosti, Cory je oženjen Indijankom, no na pragu je razvoda jer on i supruga ne mogu preboljeti gubitak kćeri, čije je tijelo prije tri godine također nađeno beživotno u snijegu. Da stvar bude gora, Coryeva je pokojna kći bila najbolja prijateljica nesretnice koju je pronašao sleđenu i silovanu.

FBI u divljinu Wyominga potom nevoljko šalje agenticu novakinju Jane Banner (Elizabeth Olsen) koja iz Vegasa dolazi potpuno nepripremljena na vremenske i druge neprilike u nepoznatom okruženju. Saveznike ipak nalazi u Coryu i šerifu plemenske policije Benu (Graham Greene), a istraga ih odvodi do osumnjičenih za zločin, zaposlenika zabačene naftne platforme koji su apsolutno neskloni suradnji i brzi na oružju. Pogotovo silovatelj kojega na kraju sustigne kazna sukladna težini nedjela. U snježnim pustopoljinama mnogo je lakše slijediti tragove nego prepoznati znakove, reći će Cory gošći iz FBI-a koja u pauzi između dviju mećava prolazi ubrzani tečaj preživljavanja.

U 'Tragovima' se elementi investigativnog isprepliću s mistikom i žalom urođenika za dobom slavne pretkolonijalne prošlosti. Otac ubijene djevojke (Gil Birmingham) napamet po licu razmazuje mrtvačke boje, jer nema predaka koji bi ga tomu podučili. S njim na indijanskom bdijenju za mrtve ostaje Cory, lik kojeg je Renner portretirao superirorno, kako i priliči jednom od vodećih američkih karakternih glumaca srednje generacije. I mlađahna Elizabeth Olsen dobro se snašla u ulozi rookie agentice, napravivši siguran odmak od teen zvjezdice.

Sheridanov film nije bez mana, finiš je malo zbrzan i pretjerano eksplozivan, no glavna poruka nalazi primatelja. Izgubljene Indijanke manje su vrijedne od žena druge boje kože. Ako si squaw, u zemlji drugoj kolijevci demokracije za tebe nema mjesta čak ni u statistici nestalih osoba.

 

24. travanj 2024 06:03