StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA Atomska plavuša

FILM TJEDNA Atomska plavuša

Piše Gabrijela Bijelić Foto:ILustracija
26. kolovoza 2017. - 17:38

Glumica Charlize Theron na prvi pogled možda djeluje krhko, ali njezine recentne filmske heroine sve su prije nego nježne blondine. Nakon što se preklani proslavila ulogom jednoruke ćelave ratnice u revivalu Mad Maxa, u novom filmu 'Atomska plavuša' iskazala se kao top terenska agentica britanskog MI6. Vrijeme radnje je 1989., prijelomna godina pada Berlinskog zida i urušavanja komunističkih režima diljem Europe.

U eri prije pojave sterilne cyber špijunaže doušnici svih boja još rade po starinski: tuku se, dave konopcima, ubijaju šiljcima i mijenjaju strane u ovisnosti o visini honorara. U takav berlinski metež upada Lorraine Broughton (Theron) koju šefovi šalju u potragu za izgubljenim popisom aktivnih agenata iza Željezne zavjese. Lista je skrivena u ručnom satu britanskog špijuna kojeg je ubio i okrao prevrtljivi KGB-ovac. Od iskrcaja iz aviona u Tempelhofu, za plavokosu Lorraine počinje borba za preživljavanje. Upada u vrtlog laži i prijevara gdje ne može vjerovati nikom, pa ni svom 'domaćinu', odmetnutom agentu s Otoka Davidu Percivalu (James McAvoy, višestruka osobnost iz filma 'Podvojen').

Nakon što jedva izvuče živu glavu iz istočnonjemačkog kaosa Lorraine, pomalo u maniri Sharon Stone iz 'Sirovih strasti', podnosi izvješće nadređenima (upečatljivi John Goodman i Toby Jones). Prijavak je pun nasilnih epizoda, lomljave i ubojstava u kojima je agentica glavna akterica. Scene se nižu u manijakalnom ritmu koji ne popušta ni kod prikaza Lorraineinih intimnosti s francuskom obavještajkom Delphine (egzotična Sofia Boutella). Utiha stiže tek u završnici, kad se otkrivaju Lorrainine skrovite poveznice sa CIA-om.

'Atomsku plavušu' režirao je David Leitch, već iskusan (su)redatelj adrenalinskih uspješnica 'Johna Wicka' i lanjskog stripovskog hita 'Deadpool'. U novom je ostvarenju potvrdio kako suvereno barata žanrom koji zna začiniti vizualnim bombončićima. Protok vremena označuju tako fluorescentna slova ispisana na tastaturi Commodorea 64, spominje se tadašnja TV zvijezda David Hasselhoff i nižu hitovi iz 1980-tih, od nastupne pjesme 'How does it feel' New Ordera preko Neninih pacifističkih '99 Luftballons' do završne 'Under pressure' The Queena.

Leitch je odabrao najbolje iz epohe s kraja blokovske podjeljenosti, a Charlize Theron odigrala na sigurno kad se osim glume prihvatila i produkcije ovog niskobudžetnog hita. Sniman po stripovskoj noveli Antonya Johnstona i Sama Harta 'The coldest City' iz 2012., film je stajao tek 30 milijuna dolara, a u prvom mjesecu prikazivanja na box officu je već dosegnuo 50 milijuna. S takvim prolazom i pohvalama kritike, nadjačao je mnoge skupe franšize koje 'malcu' ove ljetne sezone gledaju u leđa.



 

16. travanj 2024 07:13