StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA Valerian i grad tisuću planeta

FILM TJEDNA Valerian i grad tisuću planeta

4. kolovoza 2017. - 18:21

Tko god je vidio samo jedan isječak ZF spektakla 'Peti element', zna što očekivati od redatelja Luca Bessona. Razmetljive scene, žarke boje i fabula protivna zakonima logike zaštitni su znak ovog francuskog fantasta koji je točno 20 godina nakon 'Petog elementa', snimio je dvjestotinjak milijuna dolara skup 'Valerian i grad tisuću planeta'. Film naslovom sluti na bajku, a zapravo nudi papazjaniju s obećavajućim početkom. Uz glazbenu kulisu vječne 'Space Oddity' Davida Bowiea jasno su predočeni protok vremena i mijene u intergalaktičkoj komunikaciji od 21. do 28. stoljeća , kad se odvija radnja 'Valeriana'.

Nažalost, već nakon najavnih scena slijedi sveopća zbrka. Tek što upozna Valeriana i Laureline, dvoje specijalnih agenata u djetinjastoj igri zavođenja, gledatelj je katapultiran na idilični planet Mül, napučen humanoidima sličnima albino plemenu Masai. Miroljubive domoroce napada tehnološki nadmoćniji neprijatelj koji im želi ukrasti najvrednije što imaju – visokoenergetske bisere koji se, gle sad, umnažaju kao rezultat probavnih procesa tzv. konvertera, životinjice nalik štakoru s ticalima.

Nakon desanta na Mül sve u 'Valerianu' kreće nizbrdo, kao poludjeli karusel (ne)povezanih događaja. Agent Valerian u virtualnoj stvarnosti puca po zlim lovcima na konvertera i šeta tržnicom s točno milijun prividnih dućana za šopingholičare. Paralelno agenti otkrivaju urotu na svemirskoj postaji Alpha, gdje u simbiozi s tisućama drugih rasa žive ljudi nečasnih namjera. Prepričavati dalje sadržaj uistinu je bespredmetno, jer on gledatelju izmiče skupa s frenetičnim prizorima borbi, pejzaža i plitkih dijaloga.

U cijelom tom šarenilu jedva uspijete detektirati pjevačicu Rihannu u epizodnoj ulozi zabavljačice koja mijenja obličja. Tridesetogodišnji američki glumac Dane DeHaan bojnika Valerijana igra infantilno, kao da je upola mlađi od stvarne dobi. Za nijansu je bolja njegova filmska posilna, Cara Delevingne, britanski model i glumica, dok se Clive Owen ozbiljno poigrao ugledom prihvativši rolu dijaboličnog zapovjednika Filitta.

Bessonov film prema predlošku francuskog stripa u prvom je vikendu zaradio tek tridesetak milijuna dolara i niz loših kritika. Na slab odjek naišao je svojedobno i 'Peti element' koji se kasnije upisao na listu ZF klasika. Svi su izgledi da je i 'Valerianu' zajamčeno visoko mjesto, ali na popisu kolosalnih podbačaja.

 

20. travanj 2024 11:57