StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA Planet majmuna: Rat

FILM TJEDNA Planet majmuna: Rat

21. srpnja 2017. - 14:57

U jeku Hladnog rata, francuski je književnik Pierre Boulle napisao dva znamenita romana, ratni 'Most na rijeci Kwai' i distopijski 'Planet majmuna' koji je od nastanka 1963. do danas doživio desetak TV i filmskih uprizorenja.

Sukobom primata s naoko nadmoćnim ljudima bavi se i najnoviji 'Planet majmuna:Rat', završni dio obnovljene trilogije o genetski unaprijeđenim majmunima predvođenim Ceasarom (sjajni Andy Serkis), inteligentnim i karizmatičnim čimpanzom koji svom plemenu traži mirno utočište. No, taj plan stalno mu ometaju zlobni homo sapiensi koji svojom okrutnošću nameću rat kao jedinu opciju. Ceasaru je ovaj put suprotstavljen fanatičan protivnik, Pukovnik (Woody Harrelson podsjeća na kreativne vrhunce), vođa odmetnute soldateske koja ima samo jedan cilj – potamaniti majmune i sačuvati dominaciju čovjeka.

Pukovnikove metode takve su da publika otpočetka suosjeća s progonjenom Ceasarovom družinom. Majmuni su nježni roditelji, iskreni prijatelji i požrtvovni 'zemljaci', dok su ljudi opisani s neskrivenom mizantropijom. 'Kolonelova' pogranična, snijegom zametena baza, jako je nalik koncentracijskom logoru za zarobljene majmune. Rituali njegovih potčinjenih koji urlaju ode američkoj zastavi i svetoj misiji izbavljenja ljudskog roda, dok majmune 'domaće izdajnike' nazivaju marvom, djeluju neugodno fašistoidno. Redatelj Matt Reeves zgodno se poslužio i paralelom s kultnim Coppolinim filmom 'Apokalipsa danas'.

Umjesto Marlona Branda u vijetnamskoj džungli, poludjeli pukovnik u snijegu ovdje je Harrelsson. On majmune tjera na izgradnju zida koji bi ga trebao zaštititi od napada vlastite vrste, trupa koje ga dolaze likvidirati jer je pretjerano radikalan. Interakcija između govorećeg majmuna Ceasara i Pukovnika-ubojice njegove obitelji okosnica je filma punog dojmljivih epizoda. Jednu takvu 'nosi' nijema djevojčica (perspektivna Amiah Miller) koju od sigurne smrti spasi i usvoji Ceasarov pobočnik, orangutan Maurice (Karin Konoval). Mala suputnica, zaražena virusom koji ljudima oduzima dar govora i apstraktne misli, prigrli majmune jer ih osjeća kao svoje.

U potragu za slobodom sa 'šimijama' kreće i Bad Ape (Steve Zahn), čimpanza-pustinjak s traumama iz zoološkog vrta. Majmuni-izbjeglice na kraju filma će, uz mnogo žrtava, naći svoju Arkadiju, a ljudi-progonitelji skončati pod lavinom. Pravda je zadovoljena, barem do novog sequela u kojem bi majmunsku pobunu mogao povesti Ceasarov preživjeli sin Cornelius. Gledatelji dotad mogu uživati u filmu koji s pravom nosi epitet hita ljetne sezone.
 

25. travanj 2024 13:49