StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

FILM TJEDNA Kralj Arthur: Legenda o maču

19. svibnja 2017. - 16:58

Zaboravite kontemplaciju, zamrznute maglovite pejzaže i magiju a la Harry Potter. Engleski redatelj Guy Ritchie u novoj ekranizaciji legende o kralju Arthuru isporučuje priču frenetična ritma, rafalnih dijaloga i CGI doskočica koje ranom britanskom srednjovjekovlju daju sasvim novu dimenziju.

Već od uvodne scene napada predimenzioniranih mamuta na kraljevstvo Arthurova oca Uthera Pendragona, gledatelj je pod paljbom slika i zvukova koji jamče nekonvencionalan prikaz zemlje, ljudi i čarolija na razvalinama antike.

Ritchiev Arthur (Charlie Hunnam), sin ubijenog vladara, nije nimalo nalik uzvišenom mitskom liku kakvog možda očekujete. Kao siroče odrasta u bordelu među prostitutkama, džepari, tuče se i skriva ušteđevinu za crne dane, potpuno nesvjestan svog plemenitog podrijetla. Istodobno njegov stric, kralj Vortigern, uzurpator prijestolja i tiranin makbetovskih osobina narod zlosiljem drži u pokornosti i stalno stahuje da će mu vlast preoteti 'rođeni kralj', idol potlačenih.

Na krilima slave stečene ulogom svetog oca u TV seriji 'Mladi papa' , glumac Jude Law izvrsno portretira Vortigernovu psihopatsku ličnost. Protuteža mu je nehajni mladac Arthur koji nakon ritualnog izvlačenja Excalibura ne zna točno što bi sa (sve)moćnim mačem pa se sa šačicom kompanjona i dobronamjernom čarobnicom povlači u ilegalu. Junaci pritom podsjećaju na družbu Robina Hooda koja publici ne ostavlja vremena za predah.

Obilje specijalnih efekata stvara raskošnu scenografiju Vortigernova zamka s kulom moći koja se nakon njegova poraza urušava poput njujorškog tornja blizanca. Mračnim podzemnim hodnicima gdje caruje crna magija suprotstavlja se svjetlo Arthurove pojave, koja ponešto asocira na aktualni TV serijal o vikinzima, inače gostujućim protagonistima ove nabrušene filmske pripovijesti.

U dvosatnom filmu punom buke, bijesa i moćne glazbe, Guy Ritchie, autor pomaknutog prikaza lika i djela Sherlocka Holmesa, pokazuje da mu talent nije nagrizao propali brak s megazvijezdom Madonnom. Njegov kralj Arthur je zgubidan predodređen za tron, tip kojega uvažava čak i planetarno popularni David Beckham u cameo ulozi.

U hamletovskoj misiji osvete oca i gradnje dizajnerskog (!) okruglog stola za netom 'ovitežene' suborce Arthura ne mogu ga omesti ni zli magičari ni horde maskiranih jurišnika. Jedino bi mogla naškoditi slabija zarada na kino-blagajnama, no to je već stvar ekonomije, često posvađane s dobrim umjetničkim dojmom.
 

24. travanj 2024 07:03