StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

FILM TJEDNA Čuvari galaksije 2

14. svibnja 2017. - 12:55

Iako su mu uoči premijere prije tri godine kritičari prognozirali potop, prvi je nastavak 'Čuvara galaksije', znanstvenofantastičnog filma s rakunom i stablom u naslovnim ulogama, poharao kino blagajne i diljem svijeta zaradio blizu 800 milijuna dolara. Šarolika skupina izbavitelja svemira iz Marvelova stripovskog imaginarija osvojila je gomilu obožavatelja 2014., a čini se da će nove tinejdžere privući i ove godine.

Uz dobar balans između akcijskih scena i humora, drugi dio franšize proniče dublje u psihologiju i obiteljsko nasljeđe ključnih likova. U tom segmentu prednjači predvodnik Čuvara, Peter Quill alias Star Lord (Chris Pratt). Peter spoznaje da mu je dotad nepoznati otac intergalaktički silnik, toliko moćan da je tek izgledom čovjek, a u stvarnosti - cijeli jedan planet. Nažalost, tatine namjere neskriveno su ekspanzionističke, pa Star Lord odbija poziv na suradnju u porobljavanju univerzuma i radije ostaje običan čovjek.

Fabula razvija i interne odnose među Čuvarima galaksije koji kao ratnici – najamnici putuju svemirom i naručiteljima osiguravaju mir. Rakun Rocket i dalje je čangrizav, drvce imenom Groot umilno i simpatično nespretno, a zelenolika Gamora (Zoe Saldana) spretna s oružjem. Osvježenje su Gamorina ogorčena sestra Nebula i plavičasti razbojnik Yondu, Peterov udomitelj koji moralnim prosvjetljenjem u završnici nadmašuje većinu protagonista.

Karakterizacija likova ponešto usporava dinamiku radnje, što bi moglo zasmetati ljubiteljima čiste akcije, no ukupnom dojmu svakako pridonosi. Dodatna vrijednost Čuvara galaksije je i niz reminiscencija na showbizz veličine 1980-tih. Uz BayWatch doajena Davida Hasselhoffa, Star Lordova očinskog ideala, u filmu se pojavljuje i neuništivi Sylvester Stallone, dok Peterova oca tumači svevremenski Kurt Russell.

Fantastičnom uratku redatelja Jamesa Gunna potkralo se nešto stereotipova, no valja mu priznati majstorstvo u specijalnim efektima. Scena Yonduova pogreba i zračna bitka letjelicama – hologramima otvaraju novo poglavlje CGI tehnologije. Još i više ako znamo da aktualne holivudske zvijezde poput Vina Diesela i Bradleya Coopera od prve scene do odjavne špice i glasom i pojavom ostaju posve neprepoznatljive.

24. travanj 2024 19:49