StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA Koliba

FILM TJEDNA Koliba

14. travnja 2017. - 17:30

Od samih početaka kršćanstva, ljudi nakon osobnih tragedija traže utjehu u duhovnosti. Pokušavaju dokučiti razloge gubitka najbližih i pročistiti savjest, osobito ako su naprasno izgubili najmilije. Upravo takva emocionalna stanja propituje 'Koliba', film rađen prema istoimenoj knjizi kanadskog autora Williama P. Younga koja je s 10 milijuna prodanih primjeraka tjednima držala vrh New York Timesove liste najčitanijih naslova. Književno djelo sa širokim krugom poklonika među vjernicima, na veliki ekran je deset godina nakon objave romana prenio redatelj Stuart Hazeldine.

Rezultat adaptacije kičast je film, iritantno pretenciozan i naporan za gledanje, makar na početku ništa na to ne upućuje. Priča sa snažnim elementima drame prati Macka Phillipsa (Sam Worthington, poznat iz Cameronova megahita Avatar), samotajanog i pobožnog čovjeka koji je u djetinjstvu bio žrtva obiteljskog nasilja. Odrasli Mack sada je i sam suprug i otac troje djece. Malenu Missy, najmlađu kći i mezimicu, na kampiranju otme i u zabačenoj kolibi ubije neznani manijak. Očajni Mack se nakon misteriozne poruke vraća na mjesto zločina u potrazi za odgovorima. Na zelenom proplanku susreće rasno raznoliko Sveto Trojstvo kroz likove Oca- Afroamerikanke (Octavia Spencer), Sina-Arapina (Graham Greene) i Duha Svetog-Azijatkinje (Radha Mitchell).

U knjizi takve prispodobe možda mogu proći, ali na filmu umjesto poruke religijske univerzalnosti izazivaju – podsmijeh. Gledatelju je nemoguće poistovjetiti se s Mackovom patnjom dok ga tješi debeljuškasta tamnoputa kućanica ili u trk preko vode odvodi bradati hipster. A što tek reći o ozbiljnosti 'Duha Svetog' koji više sliči pjevačici Sade Adu nego trećoj božanskoj osobi? Ipak, vanjski izgled Svetog Trojstva još bi se i mogao podnijeti da nije nepodnošljive trivijalizacije Mackove životne drame.

Rasap njegove obitelji i pojedinačne reakcije članova nakon ubojstva Missy prikazani su usputno i površno, a još je gori način na koji redatelj rješava konflikte unutar glavnog lika. Mack se na intervenciju 'trojca veličanstvenih' simbolično miri s mrtvim ocem zlostavljačem, u snoviđenju prigrli ubijenu kći i bez puno razmišljanja oprašta nepoznatom čovjeku koji ju je usmrtio. Malo je nedostajalo da se zlotvoru još i ispriča i prizna vlastitu krivnju za ljudski razumljiv bijes i mržnju prema zločincu?! Ako dosad niste ušetali u mističnu Kolibu, bolje bi bilo da je zaobiđete.


 

18. travanj 2024 19:33