StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA: Logan

FILM TJEDNA: Logan

13. ožujka 2017. - 10:15

U mladosti je Logan alias Wolverine (Hugh Jackman) bio neformalni vođa i zaštitnik mutanata, poznatih pod skupnim imenom X-men. Iz šaka su mu izrastale metalne kandže kojima je od zlih ljudi bezbroj puta spašavao pripadnike svoje vrste. Ostarjeli Wolverine apatični je vozač Uber limuzine koji više nema koga štititi jer su mutanti na rubu izumiranja. Narušenog zdravlja živi od dana do dana, trune iznutra i izvana. Supermoći mu blijede, a jedino što ga još pokreće zahvalnost je prema starom mentoru X-mena, profesoru Charlesu Xavieru( Patrick Stewart) kojega lijekovima održava na životu.

Nekoć najmoćniji mutant telepat, Xavier se sada bori s demencijom i živi u izolaciji na američko-meksičnoj granici u društvu albino mutanta Calibana. Umorni Wolverine mimo volje skrbi za obojicu, a uskoro prinudno dobiva i treću štićenicu, 11-godišnju djevojčicu Lauru za koju se ispostavi da s njim dijeli sposobnost sječe neprijatelja metalnim šiljcima. Lauru i ostatak odbjeglog mutantskog podmlatka nastalog u laboratoriju proganja kiborg Pierce (model Boyd Holbrook), plaćenik korporacije za genetički inženjering koja svoju 'djecu-ubojice' želi zadržati pod kontrolom. Ispočetka posve nezainteresiran za curicu koja samo šuti i duri se, Logan s vremenom shvaća da malena zaslužuje pomoć, pa je u napadu bijesa čak obeća povesti u Eden, mutantsko utočište za koje vjeruje da je tek plod mašte Marvelovih crtača stripova.

Redatelj James Mangold pažljivo gradi odnos između Laure i Wolverinea, motivski sličan onom iz filma Leon, gdje se plaćeni ubojica zbližava s djevojčicom koju isprva doživljava kao smetnju. Kroz slojeve sirove akcije, potjera s dosta pucnjave i kandžama odsječenih glava dušmana, Mangold zapravo pripovijeda priču o privrženosti i zapostavljenom osjećaju bliskosti, imanentnim podjednako običnim ljudima i mutantima. Pritom se kloni sretnog završetka i ne libi se na drugi svijet poslati ključne aktere Marvelove sage. Ovakav pristup superjunacima neuobičajen je u filmskim adaptacijama kakvih smo se nagledali proteklih sezona.
Umjesto nepobjedivih i pravdoljubivih heroja spasitelja planeta, Mangoldov Logan nudi realističnu sliku istrošenih protagonista na zalasku života.

Film je to dostojan oproštaja velikog Hugha Jackmana od uloge koja mu je obilježila karijeru: u 17 proteklih godina prgavog je Wolverinea igrao u čak devet raznih odvojaka X-men. Od pretpremijere na Berlinskom filmskom festivalu u veljači, kritika ovaj nastavak smatra jednim od najboljih. Logan je izbavljenjem Laure i drugih malih mutanata osigurao mjesto u vječnosti. Onako slabašan, uspio je nadvladati čak i vlastitu zrcalnu sliku u liku pomlađenog i unapređenog klona Wolverinea X-24. Tko zna, možda nadgrobni spomenik u znaku slova 'iks' u završnom kadru sluti na neke nove reinkarnacije. Nikad se ne zna kad su posrijedi mutanti iz bogatog Marvelova imaginarija.
 

19. travanj 2024 18:06