StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA Podvojen

FILM TJEDNA Podvojen

10. veljače 2017. - 16:08

Zenit slave hollywoodski je redatelj indijskih korijena M. Night Shyamalan dosegnuo prije petnaestak i više godina. 'Šesto čulo', drama s najneočekivanijim obratom u recentnoj filmskoj povijesti, etablirala ga je kao rodočelnika novih psiholoških trilera, jezovitih i veličanstevnih u isti mah. Nažalost, Indijčeva kasnija karijera scenarista i redatelja otad je nezaustavljivo krenula silaznom putanjom.
Uslijedili su 'Znakovi u žitu', priča o izvanzemaljcima u kukuruzu, pa 'Nesalomljivi' o zaštitaru nadnaravne snage i 'Zaselak' o ukletom selu, sve jedan slabiji od drugoga. I baš kad se činilo da je 47-godišnji filmaš već profesionalno pokopan, Shyamalan je lani snimio 'Split', naizgled obećavajući film o otmičaru triju tinejdžerica oboljelom od disocijativnog poremećaja ličnosti.

Da budemo precizniji, otmičar Kevin Wendell Crumb u sebi sjedinjuje 23 različite osobnosti koje se izmjenjuju pod zajedničkom nazivnikom Horda. Dominantni alter ego je uštogljeni Dennis, manijakalno opsjednut čistoćom, a uz njega su tu i stroga gospođica Patricia, djetešce Hedwig i feminizirani modni kreator Barry. Sve njih na okupu drži glavni junak kojeg tumači izvrsni škotski glumac James McAvoy, uz Michaela Fassbendera ponajbolji u glumačkoj generaciji oko četrdesete. McAvoy i u 'Podvojenom' dokazuje umjetničku svestranost, s lakoćom se transformira iz lika u lik, mijenja ćud, dob, spolove i raspoloženja...McAvoyev talent, međutim, ostaje sputan žanrovskim ogradama i slabostima drugih protagonista filma koji svojom pojavom i postupcima doslovce iritiraju.

U prvom redu se to odnosi na Casey ( Anya Taylor-Joy), jednu od triju otetih školarki. Zlostavljanu u djetinjstvu, ona misli da zbog ranijeg traumatičnog iskustva ima gotov recept za izbavljenje iz zatočeništva. Gledatelj za nju ni uz najveći trud ne može osjetiti sažaljenje, a ostaje ravnodušan i prema sudbini drugih dviju zatočenih djevojaka. Ništa bolje film ne stoji ni s percepcijom Kevinove pshijatrice dr Fletcher (Betty Buckley). Žena koja je život posvetila izučavanju psihološke neravnoteže podvojenih ličnosti mogla je biti ključan lik, a na kraju se pretvara u karikaturu i tugaljivu žrtvu 24. Kevinove osobnosti.

A ta osobnost, nota bene, nije ljudska nego animalna, nastala kao plod pacijentova posla čuvara zoološkog vrta! Pretvorba Kevina u Zvijer vrhunac je stupidnosti koje se samo množe kako radnja odmiče kraju. Kad vidite čovjeka-životinju kako nabreklih vena reži, vere se po zidovima i poput Hulka postaje otporan na sačmu ispaljenu iz najveće blizine, zažalite što redatelj u potrazi za boljim come-back scenarijem nije pauzirao još koju godinu. No, tada u završnici ne bismo vidjeli cameo ulogu Brucea Willisa, podsjetnik na Shyamalanove 'Nesalomljive', relativnu uspješnicu iz 2000. koja se iz perspektive 'Podvojenog' čini pravim filmskom kolosom.

15. travanj 2024 15:29