Moskar Zabava

FILM TJEDNA Podvojen

FILM TJEDNA Podvojen

FILM TJEDNA Podvojen

Zenit slave hollywoodski je redatelj indijskih korijena M. Night Shyamalan dosegnuo prije petnaestak i više godina. 'Šesto čulo', drama s najneočekivanijim obratom u recentnoj filmskoj povijesti, etablirala ga je kao rodočelnika novih psiholoških trilera, jezovitih i veličanstevnih u isti mah. Nažalost, Indijčeva kasnija karijera scenarista i redatelja otad je nezaustavljivo krenula silaznom putanjom.
Uslijedili su 'Znakovi u žitu', priča o izvanzemaljcima u kukuruzu, pa 'Nesalomljivi' o zaštitaru nadnaravne snage i 'Zaselak' o ukletom selu, sve jedan slabiji od drugoga. I baš kad se činilo da je 47-godišnji filmaš već profesionalno pokopan, Shyamalan je lani snimio 'Split', naizgled obećavajući film o otmičaru triju tinejdžerica oboljelom od disocijativnog poremećaja ličnosti.

Da budemo precizniji, otmičar Kevin Wendell Crumb u sebi sjedinjuje 23 različite osobnosti koje se izmjenjuju pod zajedničkom nazivnikom Horda. Dominantni alter ego je uštogljeni Dennis, manijakalno opsjednut čistoćom, a uz njega su tu i stroga gospođica Patricia, djetešce Hedwig i feminizirani modni kreator Barry. Sve njih na okupu drži glavni junak kojeg tumači izvrsni škotski glumac James McAvoy, uz Michaela Fassbendera ponajbolji u glumačkoj generaciji oko četrdesete. McAvoy i u 'Podvojenom' dokazuje umjetničku svestranost, s lakoćom se transformira iz lika u lik, mijenja ćud, dob, spolove i raspoloženja...McAvoyev talent, međutim, ostaje sputan žanrovskim ogradama i slabostima drugih protagonista filma koji svojom pojavom i postupcima doslovce iritiraju.

U prvom redu se to odnosi na Casey ( Anya Taylor-Joy), jednu od triju otetih školarki. Zlostavljanu u djetinjstvu, ona misli da zbog ranijeg traumatičnog iskustva ima gotov recept za izbavljenje iz zatočeništva. Gledatelj za nju ni uz najveći trud ne može osjetiti sažaljenje, a ostaje ravnodušan i prema sudbini drugih dviju zatočenih djevojaka. Ništa bolje film ne stoji ni s percepcijom Kevinove pshijatrice dr Fletcher (Betty Buckley). Žena koja je život posvetila izučavanju psihološke neravnoteže podvojenih ličnosti mogla je biti ključan lik, a na kraju se pretvara u karikaturu i tugaljivu žrtvu 24. Kevinove osobnosti.

A ta osobnost, nota bene, nije ljudska nego animalna, nastala kao plod pacijentova posla čuvara zoološkog vrta! Pretvorba Kevina u Zvijer vrhunac je stupidnosti koje se samo množe kako radnja odmiče kraju. Kad vidite čovjeka-životinju kako nabreklih vena reži, vere se po zidovima i poput Hulka postaje otporan na sačmu ispaljenu iz najveće blizine, zažalite što redatelj u potrazi za boljim come-back scenarijem nije pauzirao još koju godinu. No, tada u završnici ne bismo vidjeli cameo ulogu Brucea Willisa, podsjetnik na Shyamalanove 'Nesalomljive', relativnu uspješnicu iz 2000. koja se iz perspektive 'Podvojenog' čini pravim filmskom kolosom.

Naslovnica Zabava

Najčitanije

Kleknuo je na Srđu i zaprosio je

Kleknuo je na Srđu i zaprosio je
Na društevnim mrežama traži se  dvoje zaljubljenih da preuzmu fotografiju romantičnog trenutka prosidbe na Srđu....
Kleknuo je na Srđu i zaprosio je

Najnovije