StoryEditorOCM
ŠpicaSUSRETI: MLADE KORČULANKE IVA I ANA BATISTIĆ

Divno je kad u sebi imaš dvije kulture, dva svijeta

27. ožujka 2017. - 11:50

Susret naših iseljenika koji se svake godine okupe u Bad Homburgu na dodjeli priznanja najuspješnijima Hrvatima u inozemstvu prigoda je za zanimljive razgovore. Sugovornice smo pronašli u sestrama Ivi i Ani Batistić koje su, premda rođene u Frankfurtu, duboko vezane za Hrvatsku i Korčulu. Otac im je porijeklom iz Žrnova, a svako ljeto provedu u Lumbardi, gdje imaju kuću. Potječu iz umjetničke obitelji Batistić, a uz sestre Ivu i Anu, tu je i brat Damjan, glumac u njemačkom teatru.

Život kroz smarthphone

Iva je studirala jezike, završila je njemački, engleski i španjolski, a studirala je i hrvatski u Grazu te radi kao prevoditeljica u Frankfurtu. Ivina velika ljubav i hobi je fotografija. Tijekom ožujka posjetitelji su mogli vidjeti njezinu izložbu pod nazivom"Bornheimer Streetphotography“. Iva fotografira događaje na ulicama i, kako kaže, lovi život u gradu onakav kakav jest. Umjesto profesionalnog fotoaparata, koristi pametni telefon i 'hvata' svakodnevne ulične scene koje imaju posebni "šarm". Uz ovu izložbu, sa dvadeset crno-bijelih fotografija, Iva će u travnju predstaviti i fotografije na kojima će prikazati zanimljiva ženska lica. Tijekom posjeta Parizu i New Yorku Iva je imala prigodu upoznati umjetnike, glumce, glazbenike koje je fotografirala za vrijeme rada.

Uz Ivu, i sestra Ana je duboko uronila u umjetničke vode. Završila je matematiku i glazbu prije dvije godine. Vodi glazbene zborove u Frankfurtu, drži lekcije klavira i solo pjevanje te piše glazbu za filmove.

- Završni ispit radila sam na temu opere 'Porin' Vatroslava Lisinskog, a mom se profesoru rad toliko svidio da je nakon ispita zadržao note. Zanimljivo je da ih nisam mogla nigdje naći, posuditi ili kupiti. U Zagrebu sam ih našla u jednoj biblioteci, slikala sam svaku stranicu posebno te ih prepisala – ispričala nam je Ana.

Istrgnuto cvijeće


Sestre Batistić obožavaju doći na Korčulu i Hrvatsku.
- Prekrasan je osjećaj kada dođemo na otok, volimo slušati ljude kako pričaju hrvatski – kažu sestre Batistić otkrivajući:

- Uvijek kažemo, mi smo rođene u Njemačkoj, ali smo Hrvatice. Naš otac je jednom rekao: "Ja sam cvijet koji je istrgnut". Mislim da svatko tko živi vani ima neku čežnju. Ali isto tako, kada živite vani jako ste povezani sa svojom obitelji – kažu Ana i Iva.

Također, živeći u Njemačkoj, nikada se nisu osjećale diskriminirano i kako kažu, ukoliko želite, svakako možete uspjeti i kada živite izvan svoje domovine.

- Pozitivno je kada imaš u sebi dvije kulture, dva svijeta, veliko je to bogatstvo, zaključuju na kraju ove dvije mlade i talentirane Korčulanke s frankfurtskom adresom.

19. travanj 2024 17:24