StoryEditorOCM
ModaIZ DUBROVNIKA S LJUBAVLJU: DUBROVKINJA LENA ŠUTIĆ IZRADILA JE S MAJKOM KOLEKCIJU ESPADRILA I ODJEĆE INSPIRIRANE MOREM, KONAVLIMA, TRADICIJOM

Nosivi suvenir koji vas u korak prati na vašim putovanjima

Piše Ines Vlašić
21. rujna 2016. - 11:43

Kako je i zašto nastao brend From Dubrovnik With Love?
From Dubrovnik with Love nastao je u želji da strancima kao suvenir ponudim nešto neuobičajeno, originalno i autentično. Trenutačna ponuda suvenira čini se pomalo jednoličnom; Game of Thrones iskače iz paštete, babuške, magneti, šalice, majice, ogrlice i narukvice na svakom koraku. Previše je onih koji kopiraju, a premalo onih koji su spremni ponuditi nešto novo. Htjela sam isprobati nešto potpuno drukčije i ponuditi nosivi suvenir koji vas u korak prati na vašim putovanjima.
Koliko dugo je trebalo proći od ideje do gotovog proizvoda?
O osnivanju brenda From Dubrovnik With Love sam razmišljala već par godina i čekala sam pravo vrijeme da mu se mogu potpuno posvetiti. Zbog posla i obaveza uvijek sam ga stavljala na čekanje, ali je upravo to ono o čemu sam razmišljala uvijek kad nisam radila. Kažu da je prvi korak najteži - i zaista jest. Kad sam se bacila na realizaciju, sve je već išlo glatko. Od sirove ideje do gotovog proizvoda prošlo je nekoliko mjeseci. Nisam previše razmišljala o tome hoće li se drugima svidjeti, vodio me neki unutarnji osjećaj. Još jednom, intuicija se pokazala kao najbolji vodič.
U čemu ste pronašli inspiraciju?
U Dubrovniku, jednostavnosti života na šarenom Mediteranu, našim malim ribarskim mjestima, Konavlima, tradiciji i ručnom radu…
Vjerovali ste naravno u svoj proizvod, ali jeste li se ipak iznenadili kad ste sve rasprodali u dva dana preko društvenih mreža?
Vjerovala sam da će naše espadrile naći svog kupca, ali nisam očekivala ni ovakav interes medija, niti da ćemo tako brzo rasprodati tri zalihe.
Zašto baš espadrile?
Zato što su lagane, nosive, klasične i bezvremenske. Nosili su ih umjetnici kao Dali i Picasso, pa čak i obitelj Kennedy. Na vrhuncu su popularnosti već nekoliko sezona, i ljudi ih vole zbog udobnosti. Zajedno s mamom sam izrađivala aplikacije ručnog rada koje sam kasnije kombinirala na espadrile.
Kako je došlo do suradnje s Dešom? Kakvu ste kolekciju za njih izradili?
DEŠA je nevladina organizacija koja djeluje u Dubrovniku od početka Domovinskog rata 1991. Njezin je cilj bio pomoći ženama žrtvama rata i njihovim obiteljima, kako bi se lakše suočile i nosile s teškoćama u kojima su živjele. DEŠA-in program je stvoren kako bi se žene involvirale u kreativni proces stvaranja da bi se lakše nosile s traumama, da bi se ponovno osjetile korisnima i tako vratile vjeru u sebe i svoje sposobnosti. Gospođe iz Deše kontaktirale su me na proljeće i zamolile me da im im pomognem osmisliti novu kolekciju. Htjela sam pod svaku cijenu zadržati tradicionalno ali zaista udahnuti novi duh u odjeću koju kroje marljive ruke žena iz Deše. U ponudi su košulje, tunike, rimljanke, prsluk i suknjice. Sve tkanine koje smo koristili u izradi su 100 posto organske, a sav prihod od prodanih proizvoda ide upravo Deši.
Nosite li i sami svoje unikatne proizvode i kakav je interes domaćeg stanovništva? Gdje se vaši proizvode mogu vidjeti i kupiti?
Da! Espadrile su mi zaista postale najdraža ljetna obuća, i nekako ih uspijevam provući kroz gotovo svaku kombinaciju. Imam po jedne za svaku priliku. Iako smo prodali pregršt espadrila strankinjama, naše djevojke i žene su još uvijek najbolji kupci. Kupuju po tri-četiri para, daruju ih prijateljicama, i svi dosadašnji komentari su izuzetno pozitivni. To me jako veseli. Trenutno se mogu kupiti preko Facebooka i Instagrama.
Imate li u planu širenje posla nekom novom ponudom?
Da. Aktivno radim na jesenskoj kolekciji i još nekim novostima, ali bolje da to zasad ostane tajna. Nadam se da ćemo otvoriti i trgovinu sljedeću sezonu.
Kome biste voljeli pokloniti From Dubrovnik with love?
Svima onima koji žele iz Dubrovnika ponijeti komadić ljubavi, da ih podsjeća na naš kutak svijeta, gdje god se sutra našli…

20. travanj 2024 14:24