StoryEditorOCM
ModaDUBROVKINJE O TRENDU BEZ ŠMINKE KOJI JE POKRENULA AMERIČKA PJEVAČICA ALICIA KEYS

Bez šminke, LIJEPA!

Piše Ines Vlašić
21. rujna 2016. - 11:14

Bez šminke, lijepa? Naravno! Dokazala je to popularna američka pjevačica Alicia Keys koja je otišla korak dalje od objavljivanja svoje fotografije bez šminke i filtera na društvenim mrežama. Štoviše, na posljednjoj ceremoniji dodjele MTV video glazbenih nagrada, pojavila se bez trunke šminke na licu i odnijela apsolutno svu pažnju medija. Pisalo se, čini se, više o njenoj neuobičajenoj odluci, nego o samim dobitnicima nagrada. U svom blogu 'Vrijeme je za otkrivanje' Alicia je zaključila kako šminka više nije samo sredstvo naglašavanja ljepote, već način kojim žene žele impresionirati ljude oko sebe. - Više se ne želim prekrivati. Ne samo svoje lice nego i um, svoju dušu, misli, snove, borbe niti svoj emotivni rast, odlučna je američka pjevačica koja je i bez šminke zasjala na dodjeli glazbenih nagrada. Hoće li joj poći za rukom pokrenuti globalni trend? Jesu li na takvo što spremne Dubrovkinje? Bi li se bez šminke pojavile na Stradunu na Badnje jutro ili u noći otvaranja Ljetnih igara?
- Mislim da bi taj trend teško saživio u našem gradu. Možda kod srednjih i starijih generacija. Mlađi su čak i previše opterećeni svojim izgledom. Iako bi bilo izvrsno da više razmišljalo o njezi kože. Iskreno, uvijek mi je ljepše vidjeti njegovanu nego previše našminkanu ženu, zaključuje dubrovačka kozmetičarka Laura Pasković Čavara dodajući kako naši ljudi uvijek prate trendove pa možda se priklone i ovome.
- Kad se našminka Alicia Keys, pogotovo za scenu, ona vjerojatno potroši šminke u jednom danu koliko prosječna Dubrovkinja u šest mjeseci za dnevni make up i po tom pitanju, ako uzmemo u obzir sve ljude oko nje i vrijeme koje troši na šminkanje, potpuno je razumijem da želi biti slobodna. Budimo realni, ona je uistinu lijepa i njegovana žena i moram priznati da mi je to bilo slatko od nje što se pojavila bez šminke, komentirala je event managerica Anđela Matić. - Što se mene tiče, volim se šminkati i u pravilu ne izlazim bez šminke. Za mene je to odraz brige žene za sebe, poput čiste i uredne odjeće. Bila bih licemjerna kada bih napisala da bih došla na event nenašminkana, jer zapravo nisam nikad o tome razmišljala. Možda nekad u budućnosti, nikad ne znaš, dodala je.
Njeno mišljenje dijeli i dubrovačka modna dizajnerica Andrea Zvono koja bi se na nekom društvenom događaju teško pojavila bez barem minimalnog make - upa. - Inače se vrlo malo šminkam, bitno mi je samo da imam dobru podlogu, neki dobar puder koji će prikriti male nepravilnosti lica i ruž. Oči rijetko kada šminkam, osim kada idem na neke važne događaje. Tada obično nosim jaču šminku. U svakodnevici bi se lako odrekla šminke, osim pudera, bez njega ne bih mogla, otkrila je Andrea.
Bliža razmišljanjima američke pjevačice je Ana Falconi Hicks, dubrovačka nastavnica klasičnog baleta i instruktorica joge i pilatesa.
- Kroz karijeru plesa i izvođačkog svijeta šminka mi nije strana. Već od malih noga, dapače, uživala sam u kazališnoj šminki i umjetnosti iste. Međutim, moram priznati da se trenutno vrlo malo šminkam, skoro nikako...Nekako kroz svakodnevno vježbanje te saznanju koliko je bitno da naša koža diše, posebice dok vježbamo, postalo mi je važnije kako se osjećam nego kako izgledam. Volim reći "zdravo tijelo je lijepo tijelo" i zbilja u to vjerujem. I danas sve više žena je spremno pokazati da smo sve mi ljudska bića s nesavršenim danima, noćima kao mame, žene, radnice... Pokazati pravo lice i biti ponosan da ono što radimo i kakav doprinos dajemo, stavimo ispred toga kako izgledamo, jest vrlo oslobađajuće. Jer - je li uvijek šminka lijepa? Kako kome, kako s čim, kako u koje doba. Što ako se razmaže, ne paše uz ovo, ponesete je sa sobom, a onda u torbicu ne stane pa treba mijenjati drugu. Postane komplicirano, razmišlja Ana.
- Na našim gradskim događanjima, festama, za Božić, volim lijepo izgledati i maskara, tonirana krema i labelo dio su toga. Ne tvrdim da me se neće vidjeti sa šminkom, ali divno je ne biti rob toga. Život mi je postao puno jednostavniji i ujutro mi je važnije nosim li umjesto šminke osmjeh na licu. Za sebe i one koji me okružuju, zaključuje Ana Falconi Hicks. Ne pozivamo vas da bojkotirate kozmetičku industriju, ali ništa se strašno neće dogoditi ako jedan dan na posao otiđete bez make - upa. Dapače, vrlo je oslobađajuće. To ste uostalom činili svaki dan prije nego ste otkrili šminku u srednjoj školi.

25. travanj 2024 07:57