StoryEditorOCM

Nadbiskup Barišić: Mnogi su mi u ispovijedi znali kazati kako su beštimali, ali da je za to 'kriv' Hajduk

Piše PSD.
14. veljače 2020. - 15:08
barihaj1

HNK Hajduk iz Splita proslavio je, 13. veljače, svoj 109. rođendan. Na središnjem dijelu proslave u kinodvorani na Poljudu okupljeni gosti prisjetili su se dva važna događaja iz Hajdukove povijesti. 

Prije 75 godina predsjednik Francuske Charles de Gaulle proglasio je Hajduka počasnom sportskom momčadi slobodne Francuske, a prije 25 godina momčad i vodstvo Hajduka prvi je put primljeno na privatnu audijenciju kod Svetog Oca Pape Ivana Pavla II.

Proslavi je nazočio i nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić koji se u prigodnom obraćanju prisjetio čestitke koju je sa svojim učenicima 1974. godine iz Rima poslao Hajduku povodom osvajanja prvenstva i kupa u tadašnjoj državi. „Hajduk je važna institucija za život ovoga grada, regije i šire i ima odgojnu dimenziju, duhovnu i moralnu. Kada mi dođu ljudi na ispovijed pa kažu beštimao sam, ali nisam kriv. Pa tko je drugi? Pa Hajduk! I zato, molim vas, ovdje kažem, prihvatite svoju odgovornost“, kazao je u šaljivom tonu nadbiskup Barišić.

Prigodne riječi izrekao je i nekadašnji veleposlanik Hrvatske pri Svetoj Stolici, Ive Livljanić, koji je 1995. godine odigrao veliku ulogu u primanju momčadi HNK Hajduk na audijenciju kod Ivana Pavla II. Veliki doprinos tom događaju dao je i mons. Nikola Eterović, apostolski nuncij u Berlinu, čiji je dres i knjigu danas na Poljudu preuzeo njegov brat Pero. Dres mons. Martina Vidovića preuzeo je generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije don Miroslav Vidović.

misija / ika.hr / hajduk.hr

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 14:29