StoryEditorOCM

Biskupi Splitske metropolije: Kod udomiteljstva treba isticati i voditi se pravima i najboljim interesom djeteta

Piše PSD.
10. veljače 2020. - 14:18
biskupidubrovnik

Sastanak biskupa Splitske metropolije održan je 8. veljače 2020. u biskupskom domu u Dubrovniku. Na sastanku su uz mons. Marina Barišića, nadbiskupa splitsko-makarskog i metropolita, sudjelovali mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup, mons. Tomislav Rogić, šibenski biskup i mons. Petar Palić, hvarski biskup.

Biskupi su razmotrili prijedlog smjernica za osnivanje Metropolijskih ureda za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba, analizirali su odredbe financijskog sustava u metropoliji, neka pitanja administrativne naravi te razgovarali o unaprjeđenju zajedničkih pastoralnih aktivnosti na području metropolije.

Biskupi su razmotrili i aktualnosti vezane uz odluku i rješenje Ustavnoga suda kojim je odbijen zahtjev za ocjenu suglasnosti s Ustavom i kojim nisu prihvaćeni prijedlozi za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom određenih članka Zakona o udomiteljstvu. Smatraju kako je, kad se govori o udomiteljstvu, u komentarima, zakonodavstvu i praksi uvijek važno u prvom redu isticati i voditi se pravima i najboljim interesom djeteta, odnosno interesom drugih korisnika udomiteljstva, odraslih, starijih, nemoćnih te osoba s mentalnim i drugim poteškoćama, a ne nekim drugim interesima.

Nakon sastanka biskupi su se uputili u Kotor na vanjsku proslavu sv. Tripuna, zaštitnika Kotorske biskupije, koja je u sastavu Splitske metropolije.

Misija / Ured dubrovačkog biskupa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 13:02