StoryEditorOCM

Samo jedan dan u godini: Brojni su vjernici pohodili kriptu Svete Luce podno splitske katedrale

Piše PSD.
13. prosinca 2019. - 17:42
lucest1

Blagdan Svete Lucije tradicionalno je dan kada sijemo božićnu pšenicu, ali i dan kada Splićani i Splićanke pohode kriptu svete Lucije, smještenu podno katedrale Svetog Duje, koja je u čast toj svetici otvorena jedini put u godini. I jučer su (13. procinca) brojni vjernici došli zapaliti svijeću ispred katedrale i pomoliti se Svetoj Luci. 

Strpljivo su čekali red kako bi ušli u kriptu, a mnogi od njih su s vodom koja se nalazi u gustirni u samoj kripti protrljali oči kako bi im Sveta Luce čuvala vid. Ova svetica, mučenica iz Sirakuze, zaštitnica je djece i slabovidnih i stoga mnogi vjernici ne propuštaju ovu rijetku prigodu, kad je kripta otvorena, da se baš tamo pomole svetoj Luci.

Svijeću je zapalila i Splićanka Loredana koja je došla s kćeri Lucijom i sinom Tončijem.
- Sveta Lucija najdraža mi je svetica i po njoj je kćer dobila ime. Svake godine dolazimo pomoliti se i zapaliti svijeću, kazala nam je kratko mama Loredana.

Svake godine na blagdan svete Lucije u kriptu nastoji doći, pomoliti se i gospođa Ines Bošković Sorić.
- Ovo mi je poseban blagdan u vrijeme Adventa zbog moralnih vrijednosti i štovanja koje se veže uz Svetu Lucu. Primijetila sam da iz godinu u godinu sve veći broj građana dođe što je dobar znak jer pokazuje da su ljudi skloni štovanju moralnih vrijednosti, vjeri i tradiciji, rekla nam je gospođa Ines nakon što je zapalila svijeću.

Sveta Lucija kršćanska je mučenica koja se spominje kao jedna od posljednjih žrtava progona u vrijeme cara Dioklecijana, a umrla je mučenički 304. godine. Poznata je u cijeloj Europi, a u ikonografiji se prikazuje s očima na pladnju i nožem u ruci. Dvanaest dana od Svete Lucije do Božića poznato je kao lucijanski dani, brojenice, brojanice, kada se proriče vrijeme za sljedeću godinu, a dan svete Lucije u tradiciji se označuje kao posljednji rok za sijanje pšenice.

Mirno i spokojno je jučer bilo pokraj katedrale svetoga Duje, a broj zapaljenih svijeća, dokaz je koliko Splićani štuju ovu sveticu.

Po prvi put u kripti Svete Luce bila je i Tanja koja nakon izlaska iz kripte nije mogla sakriti oduševljenje.
- Ovo je jednostavno prekrasno, ne znam kako riječima opisati. Svetu Luciju posebno štujem jer ispunjava srce i dušu i ona je moja zaštitnica, rekla nam je Tanja koja je pred splitsku katedralu došla s prijateljicama Nenom i Nikolinom.

Nikolina nam je priznala kako u katedralu ne dolazi često tijekom godine, ali za blagdan Svete Luce obvezno dođe pomoliti se i zapaliti svijeću jer je to tradicija.
Splitska katedrala na Svetu Luciju najpoznatije je hodočasničko mjestu u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, a tijekom dana održavale su se pobožnosti u kripti i služile mise u katedrali.

Piše Ana Franić
Foto Tom Dubravec / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 15:22