StoryEditorOCM

PromoVrhunski maslinik iz Vodnjana hrani Plantella

Piše promo
31. srpnja 2020. - 09:20

Plantella Organik za masline je dugodjelujuće organsko gnojivo s dodatkom bora, kalija i kalcija koje utječe na zdravi rast i kvalitetan urod. Sadrži i visok postotak organske i suhe tvari, tako da je primjena puno jednostavnija od stajskoga gnojiva, a djelovanje brže

Pravilna njega maslina ključna je za vrhunsku kvalitetu maslinova ulja. Nužno je da maslina ima konstantno dovoljno hranjiva i svih mikroelemenata za tvorbu zdravih plodova, a preventiva od štetnika i bolesti svakako je bolja od kurative.


Kako svoje maslinike njeguje Silvano Puhar?


Vlasnik i osnivač obiteljske firme BRIST d.o.o., diplomirani inženjer elektrotehnike, Silvano Puhar iz Vodnjana zadnjih 16 godina bavi se maslinarstvom i ove je godine dobitnik nagrade "Pavle Bakarić" za životno djelo u maslinarstvu. Osim ove važne nagrade, Brist ulje nagrađeno je i s pet medalja na upravo održanom ljetnom Noćnjaku u Zadru. Od 2004. godine kada je počeo suživot s maslinama do danas na svojih 10 hektara posjeduje 2500 stabala, a kako bi zadovoljili potrebe tržišta ima i kooperantski maslinik od još 10 ha maslina. Za svoje masline bira samo najbolje preparate za dohranu i zaštitu od bolesti i štetnika. Osnova je maslinama svake godine dodati organsko gnojivo. Svake godine u maslinik se dodaje jedna količina stajskoga gnojiva i peletirano gnojivo Plantella Organik za masline. U Istri se zbog niskih temperatura u zimskim mjesecima gnojidba obavlja krajem veljače i početkom ožujka. Za naknadnu prihranu raznih sorti najbolje je specijalno Plantella organsko gnojivo za masline.

Vitaminski kompleks

Plantella Organik za masline je dugodjelujuće organsko gnojivo s dodatkom bora, kalija i kalcija koje utječe na zdravi rast i kvalitetan urod. Sadrži i visok postotak organske i suhe tvari, tako da je primjena puno jednostavnija od stajskoga gnojiva, a djelovanje brže.
U ljetnim mjesecima za jačanje koristi se Bio Plantella Vita, prirodni vitaminski kompleks s aminokiselinama koje utječu antistresno i jačaju stabla kod visokih temperatura, ali i kod posljedica vremenskih neprilika kao što je tuča. Folijarno tretiranje maslina koktelom Bio Plantella Vite i Plantella tekućeg bora pokazalo je odlične rezultate za bolju oplodnju i zadržavanje plodova na stablu.


Zašto je važno postaviti žute ploče u maslinik


Velike štete na plodovima može napraviti maslinina muha (Bactrocera oleae), koja je u ljetnom razdoblju velika opasnost i može ostaviti velike štete na plodovima masline, a treba je znati prepoznati i pratiti njezinu brojnost.
Muha ima najčešće tri generacije, a razvoj joj ovisi o temperaturi, vlazi zraka, ali i o osjetljivosti pojedine sorte. Tijekom lipnja najčešće se pojavljuje prva generacija maslinine muhe, a najopasnija je treća, koja čini i najveće štete na plodovima. Ovisno o klimatskim uvjetima i temperaturama zraka napad treće generacije maslinine muhe počinje tijekom kolovoza i traje sve do berbe. Ubod maslinine muhe uočava se u obliku sitnog ožiljka oblika zareza ili klina. Tim ubodom odrasla muha u plod polaže jaja iz kojih se razvija ličinka u plodu. Ako želimo zdravo i kvalitetno ulje, moramo znati prepoznati štetnika i smanjiti njegovu brojnost. Let maslinine muhe pratimo pomoću žutih ljepljivih ploča, a samim postavljanjem većeg broja ploča po stablu možemo potpuno prirodno znatno utjecati na smanjenje populacije maslinine muhe. Kod pojave većeg broja tretiramo registriranim sredstvima. Bio Plantella žute ljepljive ploče izrazito atraktivnom žutom bojom privlače štetnike biljaka, a kada se štetnik približi ploči, zalijepi se na ljepljivi premaz visokokvalitetnog entomološkog ljepila koje ima dugu postojanost na vlagu i različite temperature. Ploče se jednostavno objese na grane žičicama koje se nalaze u pakiranju. Žute ploče zaštićene su papirom koji pri vješanju na stablo treba odstraniti. Kako bismo prepoznali štetnike i kontrolirali njihovu prisutnost, ploče treba često mijenjati.

image
Bio Plantella žute ljepljive ploče
Žute ploče

Vrtlarite s nama! NAPRAVIVRT.HR
bacc. ing. agr. Milica Sekulić, stručni savjetnik za Plantellu
BESPLATNI STRUČNI SAVJETI 092 194 1694

17. travanj 2024 12:58