StoryEditorOCM

investitor u teškoćamaNišta od prerade mandarina u dolini Neretve: rekordan urod bio je izvanredna prilika, ali je projekt vrijedan šest milijuna eura propao

30. studenog 2018. - 17:17
Sjednica Gradskog vijeća Metkovića

Dugo najavljivana projekt prerade mandarina i proizvodnje sokova za sada je propao. Investitor tvrtka "Stanić" d.o.o. odustao je od projekta. Podsjetimo, ovaj projekt bio je svojedobno i politički problem između Mosta i HDZ-a, jer je upravo Most investitora doveo u Metković, koji je zatim kupio zgradu za proizvodni pogon na desnoj strani grada Metkovića.

Nakon preuzimanja vlasti 2017. godine, HDZ nije odbacio taj prijedlog, održano je nekoliko sastanaka s investitorom, koji je u međuvremenu zapao u teškoće i trenutačno je odustao od pogona za preradu mandarina i proizvodnje sokova.

Kako je rečeno na sjednici Gradskog vijeća Metkovića, investitor nije u potpunosti odbacio projekt, nego ga je odgodio za neka bolja vremena.

Međutim, ovogodišnji rekordan urod od 60 tisuća tona mandarina bio je izvanredna prilika da se testira isplativost preradbenog pogona, od kojega očito nema ništa.

Pitanje tvornice za preradu mandarina aktualizirao je gradski vijećnik Stipe Gabrić Jambo, kazavši da je grad Metković, odnosno gradsko poduzeće "Metković razvoj" participiralo u postupku osnivanja tog preradbenog pogona.

– Taj projekt je pompozno najavljivan kao spas doline Neretve koji će donijeti prosperitet – rekao je Jambo, osvrnuvši se i na podjelu zemlje u Vrbovcima, gdje je dosta parcela zapušteno i ne obrađuje se.

On smatra da u Vrbovcima treba napraviti vrlo oštru reviziju.

– Tamo su zemlju po pedeset hektara dobili pojedinci koji praktički nemaju ni agrije ni karijole i nikako ne mogu obrađivati tu zemlju, koju treba dodijeliti onima koji je mogu obrađivati – rekao je Jambo.

Zamjenik gradonačelnika Robert Doko pojasnio je da je tvrtka Stanić koja je bila ušla u taj projekt odustala.

– Nažalost, mi smo ih podržavali od preuzimanja vlasti. Održano je nekoliko sastanaka i gradska vlast im je bila na raspolaganju jer smatramo da je to vrijedan projekt za dolinu Neretve. Poduzeto je i nekoliko aktivnosti u smislu dopuna manjkavosti projekta kako bi se mogao natjecati za EU fondove - pojasnio je Doko.

Ukupna investicija tvrtke "Stanić" bila je oko šest milijuna eura. Oni su dobili odobrenje za sufinanciranje projekta s 50 posto iz EU fondova, ali to ipak nije realizirano.

Što se pak tiče podjele državnog zemljišta na predjelu Vrbovci, zamjenik gradonačelnika Doko kazao je da je na terenu situacija jako loša.

– Revizija podjele zemlje je u postupku. Nas u gradskoj vlasti ne zanima tko je zemlju dobio ni kojoj stranci pripada. Naš je interes da se ta zemlja stavi u funkciju na dobrobit poljoprivrednih proizvođača. Za jedan dio parcela nekih 30 do četrdeset posto postupke vodi DORH, a ostalo je pod ingerencijom poljoprivredne inspekcije - zaključio je Doko.

18. travanj 2024 13:13