StoryEditorOCM

UPOZNAJTE NAJBOLJEKažun pun zlatnog ulja

Piše Branka Žužić
Snimila Marijana Banko /Hanza Media
23. listopada 2019. - 17:46

Istarski kažun, simbol istarskog težaka i njegova ruralnog graditeljstva, dočekat će vas na stanciji "San Antonio" kraj Vodnjana, ispod čijeg svoda možete kušati svjetski priznata, ekološka, visoko kvalitetna ekstra djevičanska maslinova ulja istoimenog nadaleko poznatog brenda.
Tu je i uljara, najmodernija u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe, otvorena prije pet godina. A upravo toliko vremena ovu obiteljsku, ekološku, maslinarsku bajku nastavlja mlad, ambiciozan i veliki zaljubljenik u maslinarstvo Marijan Marjanović, koji je od oca Milenka preuzeo u potpunosti brigu o maslinicima, proizvodnji ekološki certificiranog maslinovog ulja, plasmanu na inozemna tržišta i marketingu. Maslinarska priča pulske obitelji Marjanović počinje prije desetljeća, da bi danas njihove police krasile nebrojene zlatne medalje te šampionska priznanja sa svjetskih, kao i domaćih natjecanja. Tu su zlata iz SAD-a (lani su bili jedini maslinari iz Hrvatske koji su u New Yorku osvojili dva zlata), Japana, Grčke, Njemačke, Italije te Istre i Dalmacije.
Na četiri lokacije
Vlasnik OPG-a San Antonio s razlogom je ponosan na 7000 stabala maslina, rasprostranjenih na 30 hektara, na četiri lokacije, među kojima prevladavaju sorte karbonaca, buža, istarska bjelica te leccino. Stoga su u njihovoj paleti maslinovih ulja četiri monosortna, te blend, koji osim okusa i mirisa spomenutih sorti, sadrži i „boje“ pendolina, rosinjole i čempresina. Prošle godine proizveli su 12.000 litara tekućeg zlata. Svi maslinici su navodnjavani, po sistemu kap po kap, tako da svako stablo popije 50 litara vode tjedno, što za posljedicu ima manje odbacivanje plodova, ulje bogatije fenolima te bolju kondiciju stabla.
Ulja San Antonio izvoze se po cijeloj Europskoj uniji, u SAD-u te u Srbiju, a u Lijepoj našoj, mogu se kušati u renomiranim restoranima diljem naše obale, Zagreba te kupiti u specijaliziranim trgovinama. Zanimljivo da su jedino ulja San Antonio našla svoje mjesto na policama Bio & Bio prodavaonica u Hrvatskoj.
Pitamo Marijana Marjanovića kako protječe plovidba maslinarskim vodama u koje je uplovio prije pet godina.
- Nikad bolje, jer rastem skupa s maslinicima, oni i ja, zajedno, u svim segmentima. Od proizvodnje, prerade, održavanja visoke kvalitete ulja, kao i svih dijelova radnih procesa. Bavimo se isključivo ekološkom proizvodnjom, jer je to naš način života - dobro ponašanje prema prirodi i sebi. Svjestan sam da je takva proizvodnja skupa, teška, rizična, iako se trenutačno ne vidi razlika u cijeni ulja. Međutim, ipak ekološki proizvedeno ekstra djevičansko maslinovo ulje ima više otvorenih vrata od ulja iz konvencionalne proizvodnje. Mi ne otkupljujemo ni plodove, ni ulje drugih maslinara, upravo zbog ekoloških standarda - napominje naš simpatičan, poduzetan i kreativan sugovornik.
Tajna uspjeha
Masline za proizvodnju monosortnih ulja beru se ručno, ranije, usprkos manjim randmanima (veća je kvaliteta ulja, pa i cijena), dok one za blend beru se 20-ak dana kasnije, kada su zrele, sa tresačima, pa je takva berba znatno jeftinija od spomenute ručne. Tu su randmani dvostruko veći, a po kvaliteti je ulje također vrhunsko, o čemu svjedoče osvojene šampionske krune.
Na Stanciji San Antonio zrelost ploda kontrolira se NIR uređajem, pri čemu se traži optimalna zrelost zelenijeg i zrelijeg ploda, u cilju postizanja kvalitete i kvantitete njihovih „zlatnih“ ulja. U prosjeku u berbu kreću početkom listopada, no s obzirom na ovogodišnju kasniju cvatnju, moguća je i kasnija berba. Maslinici se gnoje kominom, puno i često mehanički obrađuju, rezidba se provodi svake godine. „Uz sve to, morate maslinama dati jako puno ljubavi“, veli nam Marijan Marjanović. Dodaje: “Ljubav koju daješ maslini, ona ti vraća. Kada vidiš zdrav i dobar plod - nema ljepšeg osjećaja i zadovoljstva. Potvrda je to obostrane ljubavi.“
Na pitanje koji njegov osobni „touch“ jamči uspješan nastavak obiteljske maslinarske priče, budući da je Marjanović senior ispisao njezin dobar i lijep uvod, on kaže: “Smirenost, kao i stalna edukacija“. U prilog tomu navodi da se educirao za panelista i somelijera maslinova ulja, majstora u sljubljivanju hrane i maslinova ulja. A da je pun inovativnosti svjedoči da je (u suradnji s Hrvatskom akademijom izvrsnosti maslina i maslinova ulja, te našim uglednim sveučilišnim profesorima agronomije) u Novom Sadu 26. lipnja inicirao edukaciju u sljubljivanju hrane s maslinovim uljem i prepoznavanju maslinova ulja. Da je postigao pun pogodak svjedoči stotinjak polaznika među kojima je bilo vlasnika restorana, šefova kuhinja, menadžera, tamošnjih sveučilišnih profesora... Po riječima Marijana Marjanovića polaznicima je bilo predstavljeno deset vrsta jela, u tri varijante, od lošeg do savršenog spoja hrane i maslinova ulja.Tako su se mogli uvjeriti, primjerice, da su riba i karbonaca, prava rapsodija okusa, za razliku od leccina.
U prestižnom Sheratonu
A da je brend San Antonio osvojio Novi Sad potvrđuje što se upravo to ulje od tada može kušati u novosadskom prestižnom Sheratonu.
Ovaj „ambasador“ mlade istarske maslinarske generacije pun je planova. Educirat će se i za somelijera za vino i suhomesnate proizvode, planira modernizaciju od prerade, skladištenja, obrade, održavanja visoke prosječne cijene ulja do proboja na nova inozemna tržišta.
Nadalje plan mu je za pet godina postići proizvodnju od zavidnih 30 do 40.000 litara vrhunskog ulja. Znajući da je do sada koristio poticaje našeg resornog ministarstva i potpore EU-a, što mu je putokaz i za budućnost, vjerujemo da će se planovi ovog mladog, ali iznimno zrelog, te poslovno uspješnog i dokazanoga istarskog maslinara ostvariti.

15. travanj 2024 18:59