StoryEditorOCM

suradnja zajedniceIma koga da je bere: ekipa na Marjan stigla u masline s kanticama, gajbama, češljevima i - dobrom voljom! Pola ulja ide udruzi MoSt, a evo što će biti s ostatkom

Piše Merien Ilić
20. studenog 2021. - 14:56

Sunčanu subotu pedesetak građana iskoristilo je na najljepši mogući način - odazvali su se berbi marjanskih maslina, na poziv Društva Marjan u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje park-šumom Marjan i Gradom Splitom.

image
Josko Ponoš/Cropix

Opremljeni češljevima, kanticama, gajbama i dobrom voljom okupili su se kod Tudorovog čempresa na Marjanskom putu. Mnogi nisu ni znali gdje je taj čempres, ali nije ga bilo teško pronaći zahvaljujući ekipi koja je "potegla" cijelu akciju među kojima je poznata aktivistica neumorna Lara Javorčić.

Zatekli smo je kako bere male talijanke dok joj je društvo pravio najmlađi berač jednoipolgodišnji Lukas.

- Nisam ja organizator, svi smo ovdi ravnopravni. Ovo vam je jedna lipa suradnja cile zajednice, Grada i institucija, te građana, što je najbolji način za svih. Volim grad i želim sudjelovat u njegovom poboljšanju. Drago mi je vidit da ima zainteresiranih ljudi, da im treba samo mali input i oni krenu za idejom ako je dobra.

image
Josko Ponoš/Cropix

A grijota je da ove masline propadaju. Danas je lip dan, rade se suhozidi na Skalicama, sade se stabla, vjetrozaštita u Sinju, Medvjedići čište po gradu...

Puno je lipih akcija oko nas. Ljudi su shvatili da šoping centri ne pružaju zadovoljstvo ko boravak u prirodi, a još ako ste korisni, onda je to dobitna kombinacija. Evo, posložilo nam se i lipo vrime kao nagrada za trud - kazuje nam Lara.

Pred njom i vrijednom ekipom je oko 200 maslina koje će se brati u subotu i nedjelju od 10 sati. Polovica proizvedenog maslinovog ulja donirat će se Udruzi MoSt koja brine o beskućnicima, dok će preostala količina biti flaširana i etiketirana kao jedinstveni suvenir grada Splita. Podršku im je pružila i uljara "Vukšić" iz Solina koja će besplatno prešati ulje i flaširati ga u inoks boce.

image
Josko Ponoš/Cropix

- Berem ove marjanske, a žena mi istovremeno bere svoje na Lastovu. Lipo smo se podilili. Ne možemo na dva mista u isto vrime. Ove su dobro rodile. Lipa je to lipa razbibriga, baš guštamo - govori nam Martin Grgić, inače član stranke Centar, županijski vijećnik, član udruge "Čisteći medvjedići" i berač marjanskih maslina.

Malo dalje susrećemo i Srđana Marinića koji veli da na Marjanu ima i dobrih vijesti. Smijemo se s njim i podržavamo udruženu berbu u kojoj su ruke dali i građani i djelatnici Javne ustanove, tete iz banke, te brojni građani.

Prizivalo se i Stipu Božića i njegove alpiniste koji bi dobro došli za berbu onih najviših grana, a rasprava je krenula i prema nazivu maslinovog ulja s Marjana za kojeg se prijedlozi još primaju.

The Uje kao Duje, Svetinja, Kap Marjana...Samo su neki od prijedloga, no to su slatke brige. Treba još pobrati puno stabala prije najavljene kiše idućeg tjedna. Nastavak slijedi već ove nedjelje na istom mjestu, pa ako ne znate kako provesti još jedan sunčan dan, eto ideje.

26. travanj 2024 10:41