StoryEditorOCM

DNEVNIK MASLINARADr. Ivica Vlatković: Mnogi vjeruju da će čekanjem da masline pocrne dobiti više ulja i bolje randmane. Čista zabluda! A na naplatu dolazi nakon pretakanja

Piše Dr. Ivica Vlatković
8. siječnja 2022. - 11:24

Klimatske promjene ne utječu samo na fenofaze razvoja ploda i plodonošenja nego i na završetak vegetacijske godine. Mnogi stariji maslinari tradicionalno ne počinju berbe prije studenog.

Mnogi se i dalje drže one stare: „Mrtvi dan skale van“, iako je odavno prestala potreba za skalama. Danas su tresači zamijenili berače, a moderne uljare jutene vreće po kojima se tancalo da se iscijedi ulje. Sve je jednostavnije i lakše nego je nekad bilo.

Mnogi i dalje vjeruju da će čekanjem da masline pocrne dobiti više ulja i bolje randmane, što je čista zabluda. Jer u tim kasnim berbama vodom natopljenih plodova izgubit će mnoge važne spojeve. Oni će umjesto u ulju završiti u komini, a vegetabilna voda i zreli mezokarp ploda stvoriti će dosta taloga u ulju.

Radost dobrim randmanima u uljarama ima svoj nastavak nakon pretakanja ulja. Što ćeš se veseliti visokim randmanima kad ti nakon pretoka ostane puno taloga?

26. travanj 2024 12:09