StoryEditorOCM

tretiranje nakon berbeToplo i vlažno vrijeme pogoduje razvoju paunovog oka, provedite zaštitu!

Piše Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba
21. studenog 2018. - 19:28

Nakon završene berbe preporučujemo obaviti zaštitu maslina protiv najštetnije gljivične bolesti paunovog oka (Spilocaea oleagina). Toplo i vlažno vrijeme pogoduje razvoju bolesti, a posljedica zaraze je gubitak lisne mase koje je najvidljivije tijekom proljeća.

Tretiranje je neophodno provesti i u nasadima u kojima je prisutna bakterijska bolest rak masline (Pseudomonas savastanoi).

Za tretiranje u jesenjim terminima protiv obje bolesti preporučujemo pripravak na osnovi bakarnog oksiklorida (trgovačkog naziva NEORAM WG), a mogu se koristiti i sljedeći pripravci u zaštiti protiv paunovog oka CUPRA, COPPER KEY FLOW, CODIMUR SC ili STROBY WG (na osnovi krezoksim-metila).

Maslinari koji su u sustavu ekološke proizvodnje ili su korisnici plaćanja za IAKS mjere OPERACIJA 10.1.8. Održavanje ekstenzivnih maslinika smiju koristiti samo pripravke na osnovi bakra.

Sredstva za zaštitu bilja koristiti u skladu s rješenjem o registraciji ili dozvoli, prema uputama, upozorenjima, obavijestima i ograničenjima koja su navedena na etiketi.

Nakon tretiranja popunite evidencijske liste o uporabi sredstava za zaštitu bilja te pravilno zbrinite ambalažu.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom  informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Silvija Marušić, dipl. ing. agr.
Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba
Splitsko-dalmatinska županija

19. travanj 2024 17:02