StoryEditorOCM

cvjetna generacijaMaslinari, pregledajte nasade, let moljca je iznad praga štetnosti!

Piše Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba
5. svibnja 2018. - 16:28

Splitsko-dalmatinska županija

Obavještavamo maslinare s područja Splitsko-dalmatinske županije da se na opažačkim punktovima bilježi broj maslinina moljca (Prays oleae) iznad praga štetnosti.

U cilju smanjenja šteta na cvjetovima masline koju uzrokuju gusjenice maslinina moljca preporučujemo obaviti zaštitu maslina protiv cvjetne generacije maslininog moljca. Ova zaštita bi trebala biti obvezna u maslinicima u kojima je smanjeno formiranje cvjetnih resa.

Zaštitu preporučujemo obaviti pripravcima Baturad WP, Biobit WP ili Neemazal-T/S koji imaju dozvolu za korištenje u integriranoj i ekološkoj proizvodnji, a može se koristiti i pripravak Imidan 50 WG.

Pripravke koristiti po mirnom vremenu prema uputama proizvođača. Nakon tretiranja popuniti evidencijski list o uporabi sredstava za zaštitu bilja, a potrošenu ambalažu zbrinuti na propisani način.

Dubrovačko-neretvanska županija

Na cijelom području Dubrovačko-neretvanske županije ulov 1. generacije maslinina moljca je iznad praga štetnosti. Leptir maslininog moljca odlaže jaja u čašku cvijeta, a gusjenica koja se razvija izgriza cvjetni pup.

Radi umanjenja šteta od navedenog štetnika preporučamo provođenje kemijske zaštite neposredno pred pucanje rese ili najkasnije kad je otvoreno 5% cvjetova.

Silvija Marušić, dipl. ing. agr.
Ivana Tomac Talajić, dipl. ing.
Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba

 

20. travanj 2024 16:14