StoryEditorOCM

Marija MrgudićUspješna pelješka vinarka: I mene su muškarci prihvaćali lakomisleno, kao da se tu nešto zafrkavam

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
24. ožujka 2022. - 10:51

Uspješna pelješka vinarka Marija Mrgudić sudjelovala je online na Okruglom stolu 'Žene u vinogradarsko-vinarskoj struci' u organizaciji Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Susret je održan povodom Međunarodnog dana žena u sklopu projekta 'Novi početak za stare hrvatske sorte vinove loze', te je okupio poznata lica na hrvatskoj vinskoj sceni, piše Dubrovački vjesnik.

Teški poslovi

Za vinariju Bura-Mrgudić nikad nije bilo upitno hoće li nastaviti obiteljsku vinarsku tradiciju jer su se i Marijina majka i baka bavile ovim poslom. Obje su rano ostale udovice i morale su se dokazati u muškom svijetu, a to je dočekalo i nju. Naime, prije 30, a kamoli 50 godina žene se u vinarskom svijetu nisu doživljavale ozbiljno, pa im je trebalo više truda i rada kako bi dokazale da su mu dorasle, kazuje Marija, rođena Bura, a udana Mrgudić.

- I mene su muškarci prihvaćali lakomisleno, kao da se ja tu nešto zafrkavam – dodaje s osmijehom.

– Doživljavali su me kao da radim nešto jer nemam što drugo raditi. To je bilo prije 30 godina, a danas je ipak drugačije. Dogodio se veliki napredak u smislu da su moja baka i majka radile isto što i ja, ali smo od seljanki došle do poduzetnica – uspoređuje, pa se prisjeća svoje rane mladosti u kojoj je teško radila na zemlji.

- Dok su moje prijateljice šetale i imale oca pa su bile pošteđene tih teških radova, ja sam morala orati već s 11 godina. Kad sam napunila 17, polagala sam vozački jer je ostalo auto iza oca. Majka nije znala voziti, a brat je bio na moru. Valjalo je doći do polja i odvesti traktor. To su neke stvari u odrastanju koje su me oblikovale u tom smjeru, pa sam se i školovala i nastavila dalje - kaže o svom životu.

Vazda se radi

Vinogradarstvo i vinarstvo zahtjevni su i mukotrpni poslovi, ali i način života koji vas okupira 24 sata dnevno kroz sedam dana u tjednu, dodaje naša sugovornica.

- To nije klasična karijera kao u nekoj tvrtci, jer posao oko vinograda i vina traje 24 sata i puno se radi popodne i vikendima. U malom obiteljskom poslu si sve, moraš znati i orati i kopati i navrćati, moraš znati kad je pravo vrijeme za pretočiti vino i prezentirati ga kako bismo ga prodali. Veliki je napredak kad djeca odrastu i odškoluju se, pa oni preuzimaju, a mi stariji ostajemo savjetnici – zaključuje Marija Mrgudić, koja je utrla put i drugim ženama u vinski svijet, pa tako i svojoj kćeri Antoniji, koja se najviše bavi vinskim podrumom, dok je sin Boris više okupiran menadžmentom. Kći Luce otisnula se u medijske vode.

19. travanj 2024 18:14