StoryEditorOCM

problem uvozaNeretvani nezadovoljni: Sve je skuplje, samo je jagoda jeftinija nego prošle godine

Piše Stanislav Soldo
5. svibnja 2022. - 09:19

Za razliku od prošle dvije pandemijske godine u kojima su proizvođači jagoda dobro zaradili, ovog proljeća cijena jagoda daleko je od zadovoljavajuće.

Berba je zbog hladnijeg vremena u startu kasnila sedam dana zbog čega je uvezena veća količina jagoda i prije negoli su domaće dozrele. Proizvođači jagoda u dolini Neretve tako su se suočili sa problemima u prodaji jer su uvozne jagode preplavile tržnice i trgovačke centre.

Prodajna cijena kilograma jagoda je trenutačno sedamnaest kuna što je za čak pet kuna jeftinije u usporedbi s istim razdobljem lani. Očekuje se da će cijena biti još i niža, što zbog uvoza, a što i zbog povećane ponude jer su se brojni poljoprivrednici odlučili na sadnju jagoda upravo zbog dobre cijene prošlih godina.

Prema procjenama, u dolini Neretve je zasađeno više od 1,5 milijuna sadnica jagoda i isto toliko na vrgoračkom području.

U Hrvatskoj je lani proizvedeno oko dvije tisuće tona jagoda, dok se ove godine očekuje i više zbog povećane proizvodnje.

Sadi se uglavnom sorta clary, koja se pokazala iznimno dobra u dolini Neretve, slatka je i posebno ukusna pa je i kupci prepoznaju među drugim sortama jagoda. Svakako, ulaganje u proizvodnju jagoda je veliko i neretvanski proizvođači ne mogu opstati ako hrvatski građani ne budu kupovali njihove jagode.

Inače, proizvodnja jagoda u dolini Neretve novi je trend u poljoprivrednoj proizvodnji, gdje su do sada uglavnom dominirali agrumi i plastenička proizvodnja sezonskog povrća.

Jagode su dvogodišnje biljke, ali neretvanski proizvođači sade svake godine nove sadnice kako bi prinosi bili bolji i plodovi kvalitetniji.

17. travanj 2024 00:50