StoryEditor

Svečani zastor za riječki HNK izradit će Matko Trebotić

Piše PSD.
19. ožujka 2008. - 14:45


Sporazum o suradnji na izradbi novog svečanog zastora za Hrvatsko narodno kazalište  "Ivana pl.Zajca", koji će tijekom ove godine napraviti  umjetnik Matko Trebotić, potpisali su danas autor zastora, predstavnici riječke gradske uprave,
HNK-a i Zagrebačke banke.

Sporazum, koji uključuje donaciju Zagrebačke banke za izradu zastora, potpisali su autor Matko Trebotić, gradonačelnik Vojko Obersnel, intendantica riječkog HNK Nada Matošević i predsjednik Uprave Zagrebačke banke Franjo Luković.

Izradbom zastora za riječko kazalište Matko Trebotić završit će svoj "Jadranski triptih", odnosno ciklus izradbe svečanih zastora za tri hrvatska kazališta. 

Trebotić je podsjetio kako je njegov osobni megaprojekt izadbe svečanih kazališnih zastora počeo u splitskom HNK, nastavljen je u dubrovačkom Kazalištu "Marina Držića" te je procijenio da će  zastor za riječki HNK biti završen i predstavljen u jesen ove godine.

Izradbu zastora inspirirala su dva osnovna elementa - glazba Ivana pl. Zajca i glagoljaška tradicija i pismenost.

Zastor će, u dijelu koji je vidljiv gledateljima, biti širok 12,8 metara, visok 10 metara, a ukupno će, s dijelom koji neće biti vidljiv gledateljima, biti dugačak 15 metara. Bit će razapet na željeznu konstrukciju i moći će se pomicati i koristiti kao dio kazališne scenografije.

Platno za izradbu zastora nabavljeno je u Parizu te će riječki, kao i splitski i dubrovački zastor, biti izrađen iz jednog platna, za razliku od ostalih svečanih zastora u hrvatskim kazalištima, koji su sašiveni iz više komada platna, rekao je Trebotić.

Gradonačenik Obersnel kazao da će novi kazališni zastor postati prepoznatljiv dio riječkog kulturnog identiteta, te da ga veseli svaki iskorak koji predstavlja Rijeku na kulturnoj karti Hrvatske i Europe.

Intendantica Nada Matošević podsjetila je da je postojeći svečani zastor HNK Ivana pl. Zajca izradio Anton Gliha te da je njegov rad predstavljen  u studenom 1981., u povodu otvaranja obnovljene kazališne zgrade.

(H)

#MATKOTREBOTIĆ#HNK#VOJKOOBERSNEL#FRANJOLUKOVIĆ#NADAMATOŠEVIĆ#ZASTOR#RIJEKA

Izdvojeno

08. srpanj 2020 06:36