StoryEditor
KulturaU Muzeju Mimara predstavljena zbirka eseja o Isusu Kristu

Predstavljena knjiga "Corpus Mysticum" Dimitrija Popovića

Piše PSD.
20. ožujka 2008. - 09:57

U velikom tjednu, u kojem se vjernici pripremaju za proslavu Uskrsa, u srijedu je navečer  u Muzeju Mimara upriličeno predstavljanje knjige eseja "Corpus Mysticum" istaknutog slikara i kipara Dimitrija Popovića. Knjigu je objavio zagrebački nakladnik Prometej.

Popović nudi djelo, teološka i umjetnička razmišljanja, pred kojima treba nanovo razmišljati o Kristovoj muci, Golgoti, smrti i uskrsnuću, rekao je jedan od recenzenata, crkveni povjesničar Juraj Kolarić. Popovićeva knjiga nudi komaparativni sraz nekih od najvažnijih teoloških i filozofskih razmišljanja, kazao je.

Njegova knjiga eseja,  u čijem je središtu raspeti Krist, ne govori o smrti, nego o životu, a Popović je jedan od onih slikara koji je nakon razdoblja baroka vratio svijest o raspetom Kristu, kazao je Kolarić i dodao kako je umjetnikova poruka aktualna u ovim današnjim prilikama.

O vrijednosti djela govorila je i povjesničarka umjetnosti Vesna Kusin, koja je uz ostalo istaknula da je svojim djelom Popović do sada osvojio likovnu publiku, a ovom knjigom  i teološku.  Knjiga je i svojevrstan vodič kroz Dimitrijevu umjetnost, rekla je.

Primjerak izdanja je poklonio predsjedniku Hrvatskog sabora Luki Bebiću, koji se zahvalio umjetniku za njegov doprinos hrvatskoj likovnoj umjetnosti, umjetniku koji, kako je kazao, radi na čast i ponos i hrvatskoga i svoga crnogorskog naroda. Bebić je dodao da je crnogorski narod dao veliki doprinos hrvatskoj kulturi, znanosti i umjetnosti kroz povijest.

(H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. rujan 2020 09:01