StoryEditor
Ostaloumjetnost mogućega

Splitski kulturnjaci nakon pregovora u Banovini zadržali pune plaće, ali ostali bez dodataka i nagrada i sa 20 posto manje sredstava za rad

16. svibnja 2020. - 08:00
I kamena Banovina pokazala je da ima srca za kulturu  Ante Čizmić/ hanza media

Djelatnicima kulturnih ustanova kojima je Grad Split osnivač i vlasnik za sada se neće smanjivati plaće, ali će ostati bez dodataka i nagrada, a materijalni troškovi ustanova trebali bi se smanjiti za 20 posto.

Premda se prošlog mjeseca spominjalo smanjenje plaće od deset posto za travanj i sljedeća dva mjeseca – pa su u tom smislu u kazališta, muzeje i druge ustanove stigle preporuke iz grada, ravnatelji takve odluke nisu donijeli, dok su se sindikati oštro usprotivili pozivajući se na zakon i kolektivni ugovor. Objasnili su kako do smanjenja plaća ne može doći bez prethodnog razgovora sa sindikatima.

Razgovori o racionalizaciji poslovanja stoga se u Banovini vode od srijede, a sastanci se odvijaju u manjim grupama, kako je i preporučeno zbog mjera zaštite od zaraze koronavirusom.

Predstavnici muzeja, kazališta, predškolskih ustanova i ostali – stižu u sastavu: ravnatelj, predstavnici sindikata i upravnih ili kazališnih vijeća.

Kako doznajemo, nakon obavljenih konzultacija, sve će ustanove ovoga petka od Ivane Viđak Bjedov, voditeljice odsjeka za kulturu, dobiti detaljne naputke o rebalansu poslovanja.

SMANJENJE MASE PLAĆA

Kao što je i ranije spominjao gradonačelnik Andro Krstulović Opara, treba smanjiti masu plaća.

Poslovanje je i tako bilo znatno smanjeno, kazališta, muzeji, knjižnice i druge ustanove bili su zatvoreni – pa je logično smanjiti i troškove poslovanja.

image
Ravnatelj Etnografskog muzeja Silvio Braica: Zaposlenici bi teže prihvatili smanjenje plaća, koje i tako nisu velike
 
Ante Čizmić/ hanza media

Silvio Braica iz Etnografskog muzeja kazao nam je kako se sastanci održavaju svakih sat i pol vremena. Predstavnici muzeja razgovore su obavili u srijedu i preporučeno je da se materijalni troškovi smanje za dvadeset posto.

Ravnatelj veli kako je takav potez prihvatljiv jer je u proteklom razdoblju muzej bio zatvoren za posjetitelje i nisu se mogle održavati planirane izložbe i drugi programi.

– Samo troškovi za struju bili su nam znatno manji. Umjesto uobičajenih četiri i pol tisuće kuna platili smo oko 900. Nadamo se da se plaće ubuduće neće rezati: nisu ni 2008. godine u vrijeme krize, ali nisu od tada ni porasle. Što se tiče dodataka, božićnica, uskrsnica, nagrada i sličnog – u proteklim godinama i desetljećima nekada ih je bilo, a nekada nije. Zaposlenici će lakše prihvatiti da se ti dodaci ukinu za određeno razdoblje nego da se smanjuju plaće, koje i tako nisu velike – kaže Braica.

Branka Brekalo, ravnateljica Muzeja grada Splita, također očekuje ovoga petka detaljnije upute te napominje da se materijalni troškovi mogu smanjivati, ali se planirane investicije neće dirati, poput uređenja jugoistočne kule palače i prizemlja samog muzeja u Papalićevoj ulici. Uostalom, napominje ravnateljica, tijekom karantene dok je muzej bio zatvoren za posjetitelje troškovi su smanjeni za 32,6 posto.

ZADOVOLJNI I SINDIKATI

Kod gradonačelnika i njegovih suradnika na sastanku su bili i predstavnici teatara.

Sindikalni povjerenik splitskog HNK Ivo Konig veli da je zadovoljan razgovorom, koji je bio informativnog i savjetodavnog tipa.

– Ravnatelji kazališta detaljnije će s Gradom dogovoriti smanjenje materijalnih troškova, a sindikat su u prvom redu zanimala prava radnika i plaće koje su i tako male. Nije bilo naznaka da će se one smanjivati; plaća za travanj stigla je u punom iznosu – kazao je Ivo Konig.

Mjere oko dodataka odnosit će se vjerojatno na iduća tri mjeseca, misle kulturnjaci s kojima smo razgovarali, a stanje nakon toga ovisit će o punjenju gradskog proračuna, pogotovo o oporavku turizma. •

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 09:20