StoryEditor
Ostalospasonosna tradicija

‘Igre iz splitske mladosti‘ prof. Miljenka Vujanovića Meje Etnografski muzej stavio na internet da se uljepšaju i skrate dugi koronski dani i noći

6. travnja 2020. - 12:31
Igre za nekoronska vremenaEtnografski muzej Split

Ove godine splitski Etnografski muzej obilježava svoju 110 obljetnicu. Kako trenutno nema izložbi, predstavljanja knjiga ni sličnih okupljanja, muzej je, među ostalim programima planiranim za ovu godinu, objavio i knjigu o dječjim igrama u Splitu i predstavio je na svojoj Facebook stranici.

Knjiga prof. Miljenka Vujanovića Meje "Pagarešto - igre iz mladosti", drugo je, dopunjeno izdanje djela koje je prvi put tiskano prije desetak godina.

Kako kaže ravnatelj muzeja dr. Silvio Braica, knjiga je na radost ustanove, koja je i izdavač, i na radost autora izašla iz tiska, ali zbog epidemije predstavljanje nije realizirano u stvarnosti internetski.

Za objavljivanje su se odlučili jer je riječ o jednom od najpopularnijih muzejskih izdanja koje se konstantno traži.
Autor ilustracaija i teksta je osamdesetogodišnji profesor engleskog jezika Miljenko Vujanović Meja koji je već ranije objavio nekoliko djela tematski vezanih uz Split.

U knjizi o dječjim igrama spominje slikom i riječju zabave kojih se sjeća iz svog djetinjstva i one koje su bile popularne u idućoj generaciji. Jednom je prilikom autor opisao kako je nakon Drugog svjetskog rata njegovo društvo nabijalo krpenu loptu jer pravih nije bilo; novi naraštaj već je imao dovoljno franja, sličica i lopti, ali, za većinu igara njegovog djetnstva nije trebalo ništa osim društva, grupe djece. I, naravno, mora kada je ljeto, pa se pri skakanju, u poznatoj igri koja je ušla i u naslov, uzvikuje "pagarešto"!

Mnoge igre su znatno starije od njega, neke nisu ni igre u pravom smislu riječi nego naprosto neodoljive radnje - kao što je "kacavanje" u moru, a neke, kartaške igre poput briškule i trešete igraju i danas mladi i stari.

Međutim, većina tih jednostavnih društvenih zabava nestala je krajem prošlog stoljeća, usporedno s razvojem tehnologije, kopjuterskih igrica i pojavom prvih mobitela. Izumrle su puvalice i franje, "papagalo, ke ora že?, "pagarešto", "kukalo", "vatalo", "zogarela","gluvi telefoni", praćke, i igre koje su se potajno igale i za vrijeme školskih satova - "na gradove i države" i "potapanje podmornica".

Budući da je knjiga predstavljena virtualno, na Facebooku je Silvio Braica napisao i predgovor iz kojega izdvajamo:

- Etnografski muzej Split u zadnjih nekoliko godina trudi se temu djeteta uzdići do ravnopravnog statusa drugim razvikanijim dobnim skupinama društva (dakle, odraslim članovima društva svih usmjerenja i zanimanja, kako ih znanost već percipira), pa u tome pravcu na svjetlo dana izlazi i ovaj zapis prof. Miljenka Vujanovića zvanog Meja.

Radi se tu o jednostavnom sjećanju na igre njegove mladosti provedene u Splitu. Kako se može vidjeti, tekst (i crteži) su ostavljeni kako su originalno napisani (narisani) upravo zbog osjećaja da je ovo originalni zapis iz prve ruke.

Što bi mijenjali jezik, sintaksu, izraze, kada na ovaj nedirnuti način možete osjetiti duh vremena o kojem se piše? Mejino djelo pisano je mješavinom književnog jezika s natruhama ikavštine, čakavštine i talijanskih izraza koji su se rabili u vremenu druge polovice 20. stoljeća u Splitu, a čega je danas sve manje. Sve ovo odaje draž jednoga vremena i nostalgiju za njim.


Uz to, opisuje Split i hrvatsko društvo prije pojave računala koje je razorilo i polako rastvara sve socijalne veze koje su kroz povijest stvarane kod djece, bilježi Silvio Braica napomenuvši kako najveći interes za ovom knjigom pokazuje srednja generacija, a mnogi primjerci otputovali su iseljenim Splićanima u razne krajeve svijeta.

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 06:04