StoryEditor
Ostalootisci nasljeđa

Ekološke tekstile, nastale švedskom tehnikom hrđanja, eko printa i prirodnog bojenja, mlada bračka dizajnerica Dina Mlinac izložila u šumi u Sutivanu

Piše Renato Kragić
22. listopada 2020. - 12:53
Dina Mlinac jednu godinu usavršavala se na švedskom sveučilištu University of BorasI.Z

Mlada dizajnerica Dina Mlinac u Sutivanu postavljena je izložba "Otisci nasljeđa".

Dina Mlinac je rođena na Braču, a preddiplomski i diplomski studij dizajna tekstila završila je u Zagrebu na Tekstilno tehnološkom fakultetu. Putem Erasmus programa jednu godinu usavršavala se na švedskom sveučilištu University of Boras, smjer Textile Design.

Ime izložbe dizajnerica vezuje za uspomenu na nonu i nonota u čijoj kući sada živi, a kompletan materijal za izradu kolekcije tekstila pronašla je u predmetima koje su oni koristili u svome životu: posteljini, kolcima za podupiranje cvijeća i povrća u vrtu, starim loncima i nonotovim zahrđalim alatima. Skoro sve biljke koje je koristila pronašla je u obiteljskom vrtu.

image
Svaki pojedini tekstil unikatan je i neponovljiv, zbog toga radovi koje sada stvara spadaju u domenu umjetničkog tekstila

Dina Mlinac do sada je izlagala na više skupnih izložbi u Hrvatskoj i osvojila nagradu za dizajn nove kolekcije Franckovih šalica za čaj i kavu. Godinu dana provedenu u Švedskoj smatra ključnom za odabir i usavršavanje tehnika kojima trenutno radi svoje tekstile: hrđanje (rusting), eko print i prirodno bojenje. One su zasnovane na prirodnim procesima te na principima održivosti, ekologije i minimalnog otiska u okolišu, što smatra izuzetno važnim u budućem razvoju tekstilne industrije koja se pokazala kao jedan od najvećih zagađivača okoliša s izrazito negativnim utjecajem na ljudsko zdravlje.

Raduju je izazovi vezani za spomenute tehnike koje pružaju velike mogućnosti eksperimentiranja i otkrivanja novih postupaka i procesa, a u krajnjem rezultatu ravnopravno sudjeluju i priroda i umjetnik te je svaki pojedini tekstil unikatan i neponovljiv. Zbog toga radovi koje sada stvara spadaju u domenu umjetničkog tekstila.

image
Izložba je postavljena u šumi borova i čempresa nedaleko Sutivana

Inspiraciju crpi iz svega što je okružuje, ali najviše iz prirodnog okoliša kojega otok Brač ima u izobilju. Zbog toga je prvu samostalnu izložbu i postavila u šumi borova i čempresa nedaleko Sutivana u predivnom okruženju crkvice sv. Vicenca i bila je oduševljena velikim brojem posjetitelja i njihovim pozitivnim reakcijama.

Tekstile je s tim raznim materijalima hrđala, otiskivala raznim lišćem, bojila kavom ili sokom od bobica biljke Trnine koje je sakupila na Vidovoj Gori. Rezultati su zanimljivi dizajni bogati raznim uzorcima i oblicima na tekstilu obojenom blagim nijansama smeđe, narančaste, sive i ljubičaste boje. Planira od tih unikatnih tekstila izrađivati razne odjevne i uporabne predmete, kao i nove umjetničke radove i instalacije te nastaviti sa izlaganjem, ali i pokrenuti radionice na kojima će zainteresirani moći sami savladati tehnike prirodnog bojenja svoje odjeće i tekstila.

Izložba Dine Mlinac organizirana je u sklopu Mjeseca hrvatske knjige 2020. u organizaciji Narodne knjižnice Sutivan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. listopad 2020 12:59